1. SNL: Tavares v zgodovino, Rudar v boju za drugo mesto

Nogometaši Maribora so v 32. kolu 1. SNL s 4:0 premagali Krko, Rudar je bil s 3:2 boljši od Gorice, nov poraz Olimpije.

Objavljeno
07. maj 2014 18.55
Posodobljeno
07. maj 2014 18.55
NOGOMET
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Novo mesto - Aktualni slovenski nogometni prvakiso vse bližje novemu naslovu. V 32. kolu prve slovenske nogometne lige je Maribor s 4:0 premagal Krko v gosteh, glavni del naloge so izpolnili na začetku drugega polčasa.

Vijoličasti, ki so bili večino obračuna boljši tekmec, so se tako utrdili na vrhu lestvice, Krka na drugi strani ostaja na predzadnjem mestu, do konca prvenstva jo v booju za obstanek čakata še gostovanji v Zavrču in Velenju ter domači tekmi s Celjem in Triglavom.

V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost Nusmir Fajić, ki je bil po podaji Marcosa Tavaresa in že sam pred vrati, toda Jaka Ihbeisheh je žogo izbil pred golovo črto. Domači čuvaj mreže je bil uspešen tudi ob novem soočenju s Tavaresom v 19. minuti, kar je bila zadnja večja priložnost polčasa.

Če so Dolenjci prvi polčas preživeli brez golov, so v drugem le začeli deževati zadetki. Že v 46. minuti je Tavares zadel za 1:0, ko je po globinski podaji Željka Filipovića premagal Obradovića in se s 118. golom prebil na vrh lestvice strelcev mariborskega kluba. Le štiri minute zatem je bilo 2:0, ko je Fajić malce z desne zabil svoj 11. gol v sezoni.

Že v 60. minuti je bil zmagovalec dokončno znan, Tavares je še drugič na tekmi premagal Krkinega vratarja, po Fajićevi podaji je žogo poslal v desni zgornji kot. Tri minute zatem je dobro preigraval Fajić, a na koncu malce preslabo končal samostojno akcijo. Zato pa jo je bolje v 86. minuti, ko je po Vilerjevi podaji zadel nekoliko z leve strani in postavil končnih 4:0.

Rudar v nalivu do zmage

Nogometaši Rudarja so v boju na daljavo s Koprom za drugo mesto tokrat premagali drugega primorskega ligaša Gorico in zmagali s 3:2. Velenjčani tako skupaj s Koprčani ostajajo v boju za drugo mesto, Gorica že zaostaja za osem točk.

Kljub močnemu nalivu, ki je dodobra namočil igrišče Ob jezeru, so nogometaši obeh ekip pokazali všečno predstavo, v kateri so najzvestejši gledalci videli tudi zadetke. Prvega že v deseti minuti po akciji iz kota, ko je gostujočega vratarja Alexa Cordaza s strelom z glavo premagal Leon Črnčič. Že v naslednji akciji je namreč gostujoča ekipa prišla do izenačenja po povsem podobni akciji. Podajo iz kota je pred vrati Mateja Radana počakal Daniele Bazzoffia in žogo z glavo preusmeril v mrežo.

A polčas so s prednostjo vendarle končali domači. V 26. minuti je Rudar izvedel hitro akcijo, Aljaž Krefl in Mate Eterović sta bila v vlogi podajalcev, pred vrati pa je bil, znova z glavo, uspešen Rajko Rotman in poskrbel za 2:1. Prednost so povišali po prostem strelu v 67. minuti, ko je v kazenskem prostoru žogo odbil Alen Jogan, a le do Christiana Bubalovića, ki jo je z nekaj metrov žogo potisnil za hrbet Cordaza.

Gorica pa se ni predala, Francesco Finocchio je v 77. minuti najverjetneje nameraval s kakšnih 20 metrov le podati pred gol, njegov strel pa je zmedel domačo obrambo, gnečo pred vratarjem Radanom je delal še Filipo Boniperti, tako da je žoga nazadnje končala v mreži. Nalet gostov pa je ustavil rdeči karton, ki ga je v 84. minuti za nevarno posredovanje ob Denisu Klinarju dobil Alessandro Favalli.

Krizo Olimpije poglobili Celjani

Olimpija je znova klonila, v Stožicah so jo ugnali osmouvrščeni Celjani in se približali na tri točke zaostanka. Gostje so bili že v prvem polčasu nevarnejši, Aleksander Šeliga je moral posredovati zlasti po strelu Benjamina Verbiča z neposredne bližine, v 37. minuti pa Nejc Kolman zatresel še prečko z 22 metrov.

Edini gol je padel v drugem polčasu. Kenan Bajrić je v kazenskem prostoru domnevno storil prekršek nad Andražem Žurejem, enajstmetrovko pa je zanesljivo izvedel Verbič. Celjani se kljub vodstvu niso pomaknili v obrambo, temveč še poskušali napadati domače, a prave priložnosti si niso več ustvarili, tako kot tudi ne Ljubljančani.

1. SNL, 32. kolo:

Krka - Maribor 0:4 (0:0)

* Stadion Portoval, gledalcev 200, sodniki: Goričan (Loče pri Poljčanah), Lunežnik (Zgornja Ložnica) in Mikača (Višnja Gora).
* Strelci: 0:1 Tavares (46.), 0:2 Fajić (50.), 0:3 Tavares (60.), 0:4 Fajić (86.).
* Krka: Obradović, Rašić, Buden, Dežmar, Ihbeisheh, Zeljković (od 65. Mojstrović), Krljanović, Perić, Ranić, Carević (od 46. Marošević), Kramarič (od 53. Žugelj).
* Maribor: Handanović, Stojanović (od 69. Črnic), Rajčević, Šuler, Mejač, Cvijanović (od 72. Viler), Mertelj, Filipović, Vršič, Tavares (od 69. Zahovič), Fajić.
* Rumeni kartoni: Filipović, Fajić.
* Rdeč karton: /.

Olimpija - Celje 0:1 (0:0)

* Stadion Stožice, gledalcev 250, sodniki: Vinčić, Ul (oba Maribor) in Klančnik (Slovenj Gradec).
* Strelec: 0:1 Verbič (62./11 m).
* Olimpija: Šeliga, Škarabot, Mitrović (od 24. Bajrić), Kostić, Jović, Vukčević (od 73. Djermanović), Kapun, Trifković, Omladič, Valenčič, Božič (od 73. Zorc).
* Celje: Mujčinović, Žagar Knez, Centrih, Korošec, Žitko, Kolman (od 90. Bilali), Vrhovec, Zajc (od 80. Ploj), Verbič, Miškić, Rajsel (od 60. Žurej).
* Rumeni kartoni: Mitrović, Vukčević, Jović; Vrhovec, Verbič, Žitko.
* Rdeč karton: /.

Zavrč - Domžale 0:0

* Športni park, gledalcev 500, sodniki: Jug (Tolmin), Vukan (Gornja Radgona) in Kordež (Ravne na Koroškem).
* Strelci: /.
* Zavrč: Fink, Kokol (od 75. Kresinger), Roškar, Šafarič, Smrekar, Kelenc, Čeh, Sambolec, Dugolin, Golubar, Težak (od 87. Brlečić).
* Domžale: Vidmar, Zec, Požeg Vancaš, S. Vuk (od 59. Aneff), Jelar (od 81. G. Vuk), Šišić (od 46. Kous), Dobrovoljc, Majer, Janža, Korun, Husmani.
* Rumena kartona: Majer, Janža.
* Rdeč karton: /.

Rudar - Gorica 3:2 (2:1)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 650, sodniki: Kajtazović, Žunič (oba Kranj) in Prelog (Preddvor).
* Strelci: 1:0 Črnčič (10.), 1:1 Bazzoffia (11.), 2:1 Rotman (25.), 3:1 Bubalović (67.), 3:2 Finocchio (77.).
* Rudar: Radan, Bubalović, Firer (od 90. Kocić), Krefl, Črnčič, Rotman, Podlogar, Klinar (od 87. Jahić), Radujko, Knezović, Eterović (od 81. Stjepanović).
* Gorica: Cordaz, Vetrih, Coda, Boniperti (od 85. Širok), Jogan, Vanin, Bazzoffia (od 63. Finocchio), Favalli, Berardocco (od 71. Mastriani), Misuraca, Gigli.
* Rumeni kartoni: Klinar, Knezović; Favalli.
* Rdeč karton: Favalli (84.).

Luka Koper - Triglav 3:0 (2:0)

* Stadion Bonifika, gledalcev 400, sodniki: Žganec (Ljubljana), Podobnik (Veliki Gaber) in Pavlič (Laze v Tuhinju).
* Strelci: 1:0 Palčič (26.), 2:0 Lotrič (38.), 3:0 Pilčić (89.).
* Luka Koper: Simčič, Šme, Blažič, Guberac, Lotrič (od 83. Gregorič), Ivetić, Črnigoj, Hadžić, Palčič (od 54. Pučko), Štromajer (od 68. Pilčić), Ćovilo.
* Triglav: Curanović, Šturm, Diallo, Klemenčič, Krcić (od 86. Poplatnik), Udovič, Šmit, Križaj, Poljanec, Palibrk, Majcen (od 78. Redžić).
* Rumeni kartoni: Hadžić, Ćovilo, Simčič; Diallo, Krcić, Udovič.
* Rdeč karton: /.