54 let od tragične nesreče Manchester Uniteda

6. februar 1958 bo za vedno zapisan kot črn dan angleškega nogometa, še posebej za Manchester United.

Objavljeno
07. februar 2012 11.43
P. M., Delo.si
P. M., Delo.si

Manchester - Bil je snežen in mrzel dan. Ob 15.03 je letalo s 44 potniki po tretjem poskusu vzleta trčilo v letališko ogrado münchenskega letališča, kjer je moralo dotočiti gorivo. Na letalu je bila ekipa Manchester Uniteda, ki se je vračala iz Beograda. Rdeči vragi so v jugoslovanski prestolnici v četrtfinalu Pokala državnih prvakov igrali proti Crveni zvezdi in jo izločili z rezultatom 5:4.

V letalski nesreči je umrlo 23 potnikov, med katerimi je bilo osem nogometašev in trije člani spremljevalne ekipe Uniteda. Ta dogodek navijači Rdečih vragov še vedno označujejo kot najtemnejši dan v zgodovini ekipe.

Med žrtvami so bili Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Geoff Bent, Liam Whelan in Duncan Edwards. Ti igralci so tvorili ogrodje ekipe, ki se je bila po nesreči prisiljena dopolniti z igralci iz mladinskega pogona.

Sir Bobby Charlton: »Bilo je grozno.«

Med 21 preživelimi je bil takrat 20-letni Sir Bobby Charlton, ki je postal ikona angleškega nogometa. »Ko smo šli preko zunanje ograje smo vsi vedeli, da je nekaj narobe. Bilo je grozno, nekaj najhujšega kar se lahko zgodi v športnem kontekstu, da mladi igralci umrejo na vrhuncu svojih moči,« se Charlton spominja tragičnega dne.

Letalo je bilo prepolovljeno in je gorelo. Charlton je bil nezavesten, ko pa se je zavedel je zagledal trenerja Matta Busbyja, ki je bil hudo ranjen in pod njega podložil svoj plašč. Ostali lažje ranjeni so pomagali reševati težje ranjene. »Po prihodu v bolnišnico smo poskušali najti ostali del ekipe, se spominja nogometaš: »v sobi z mano je bil mlad moški, ki je za silo govoril angleško. Povedal mi je vse o nesreči. Imel je časopis in v mislih sem šel skozi ekipo. Povedal mi je, kdo je bil mrtev in kdo živ.«

»Kot ekipa smo bili odlični in ko se je zgodil München, je bilo grozno. Vsi smo bili demoralizirani. Vedeli smo, da bomo potrebovali veliko časa, da se bomo spet sestavili,« se spominja Charlton. Včeraj bi moral legendarni Anglež na podelitvi športnih nagrad laureus v Londonu prejeti nagrado za življenjsko delo, a se podelitve zaradi manjše operacije ni mogel udeležiti. Nagrado je v njegovem imenu prevzel trenutni strateg rdečih vragov Sir Alex Ferguson, ki je dejal: »Gospod Charlton se počuti dobro, a si je želel vrniti domov. Žalosti ga, da nagrade ni mogel prevzeti sam, vendar se lepo zahvaljuje.«