Aleks Pihler: Liverpool je po kakovosti še boljši kot Sevilla

Pogled zveznega igralca: Maribor je prehitro in na lahek način izgubljal žogo. »Hitrosti Seville nismo bili kos.«

Objavljeno
27. september 2017 23.58
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – »Nisem se zmotil. Svojo nalogo je izpolnil in je odlično zapiral desno stran,« je svojo odločitev, da Aleksa Pihlerja uvrsti v začetno enajsterico, pojasnil trener Maribora Darko Milanič. Toda 23-letni defenzivni zvezni igralec je igral za pozitivno oceno samo toliko časa, kolikor so vijolični kljubovali razigrani Sevilli: do 27. minute in vodstva domačih z 1:0.

Iz rezultatskega zornega kota je bila vaša vrnitev v začetno enajsterico vse prej kot uspešna. Kakšna je vaša ocena tekme?

Po takšni predstavi ni težko sestavljati mozaika. Kakorkoli obračaš koščke in jih sestavljaš, prideš do ocene, da smo igrali proti moštvu, ki kaznuje vsako minimalno napako. Pomembnejše je, da nas ta poraz ne bo ustavil, da zaradi njega ne bomo sklonili glav. Čimprej se moramo vrniti v običajen ritem, da bi nadaljevali po poti, ki smo si jo zastavili že pred sezono. Trener nas je takoj po tekmi opozoril na to, da poskušamo čimprej pozabiti tekmo. Mislim, da se bomo hitro vrnili v zmagovalni ritem.

Kakšna je bila vaša naloga?

Trenerjeva navodila in dogovor so bili takšni, da na desni strani pomagam Martinu (Milcu, op. p.). Da poskušava onemogočiti Sergia Escudera in Nolita. Sprva nama je kar uspevalo ustavljati napade, po prvem golu pa se je vse sesulo. Tekmeci so vedno našli luknjo, preprosto so bili predobri.

Kaj je šlo narobe oziroma mimo dogovora?

Naša največja slabost je bila ta, da smo prehitro in na lahek način izgubljali žogo. Ko se nam je ponudila priložnost, da bi lahko izpeljali nevarnejši napad, smo poskušali na hitro nekaj splesti in zapravili žogo. Karkoli smo poskušali, vse je bilo zaman. Tekmeci so bili res izjemni.

Kako je možno vaš brezupen boj z mlini na veter čim bolj slikovito opisati z igrišča?

Težko, zelo težko. To so bili trenutki nemoči, ko začutiš, da nimaš moči, da bi lahko naredil kaj konkretnega. Vse je dogajalo v višji prestavi. Hitrost igre, hitrost teka in kombinatorike je bila res neverjetna. Pravzaprav se počutiš povsem nekoristnega. Trudiš se in trudiš, pa ti ničesar ne uspeva.

Primerjavo Sevilline moči s Spartakovo je bržkone težko potegniti?

Prvo tekmo sem igral zadnjih 15 minut in tudi nisem dobil pravega občutka, kako močan je ruski prvak. O Sevillini moči ste se lahko vsi prepričali. Tako težke tekme, tudi fizično zelo zahtevne, še nisem igral. Nogometaši Seville so tehnično izredno močni in zato so zlahka kaznovali naše napake.

Naslednja tekma je bržčas najbolj spektakularna, odločilna za mariborske ambicije pa vendarle ni. V Ljudski vrt prihaja Liverpool, ampak bogatejši in izkušenejši ste za eno lekcijo. Kaj to pomeni?

Doma smo drugo moštvo, kar vedo vsi. Ljudski vrt nas energijsko napolni in tudi verjamem, da smo se iz tega poraza marsikaj naučili. Časa, da uveljavimo avtomatizme in popravimo napake, je še dovolj. Ne vem pa, če bo to dovolj, da bi lahko bili kolikor toliko enakovredni Liverpoolu in se nadejali nove senzacije. Marsikdo je po dveh tekmah dobil napačno oceno o Liverpoolovi moči. V najslabšem primeru je po kakovosti najmanj enake ravni kot Sevilla, toda mislim, da je še boljši. Kar pomeni, da bomo morali biti veliko boljši v vseh prvinah igre.