Američani preiskujejo banke, povezane s Fifo

Ameriške oblasti preiskujejo nekatere velike svetovne banke, ki naj bi bile vpletene v korupcijski škandal Fife.

Objavljeno
24. julij 2015 11.48
SOCCER-FIFA/
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA
New York - Ameriške oblasti preiskujejo nekatere velike svetovne banke, med njimi Credit Suisse, Deutsche Bank in HSBC, katere sumijo, da so vpletene v korupcijski škandal in pranje denarja Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

Poleg že omenjenih bank naj bi bile vpletene še banke Barclays, Standard Chartered, izraelska Bank Hapoalim in newyorški Delta National Bank.

»Še vedno pregledujemo obtožbe. Želimo zagotoviti, da naših storitev niso uporabili za finančni kriminal,« je povedal tiskovni predstavnik HSBC Rob Sherman.

Podjetje za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami Visa, ki je tudi pokrovitelj Fife, je v četrtek izrazilo zaskrbljenost nad vodenjem krovne nogometne organizacije, želi pa si vzpostavitve neodvisnega odbora, ki bo pomagal reformirati Fifo. »Dve stvari se morata zgoditi, da zagotovimo kredibilno reformo. Najprej, treba je imeti neodvisno telo. Verjamemo pa, da lahko reforme izvede obstoječe vodstvo Fife,« meni glavni izvršni direktor Vise Charlie Scharf.

V aferi naj bi sodelovalo 14 veljakov

Odmevna afera Mednarodne nogometne zveze izbruhnila 27. maja, ko je švicarska policija v Zürichu aretirala sedem predstavnikov nogometnih organizacij, ki naj bi bili vpleteni v koruptivna dejanja, podkupovanje, izsiljevanje in pranje denarja v vrednosti več kot 150 milijonov dolarjev. Za aretacije je zaprosilo ameriško pravosodno ministrstvo, ki je do danes obtožilo 14 nogometnih veljakov.

Zaradi korupcijske afere so se vrstili pritistki na predsednika Fife Seppa Blatterja, ki se je v mesecu juniju odločil, da, odstopi s svojega položaja, njegov naslednik pa bo znan 26. februarja prihodnje leto.