Angleška vstaja in slovenski padec nista naključna

Jutri popoldne (18) v Stožicah bržčas zadnja tekma Slovenije v boju za Rusijo. Škoti bodo želeli pokvariti večer rekorderju Cesarju.

Objavljeno
07. oktober 2017 00.40
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Bodo slovenski navijači v nedeljo popoldne (18) dobili spektakel, kakršnega si zaslužijo? Slovenska reprezentanca je namreč izgubila realne možnosti za drugo mesto v skupini F, v tekmi s Škotsko bi bila lahko sproščena kot že dolgo ne, in prav zanimivo bo videti, kako bo to vplivalo na zadnjo tekmo selektorja Srečka Katanca na slovenski klopi.

Številni iščejo novega selektorja, toda »stari« mora vendarle dokončati svoje delo. Tekma s Škotsko ponuja imenitno priložnost za slovo, kakršno se spodobi, četudi bodo gnali tekmeca različni motivi. Škoti (17 točk) bi si le z zmago zagotovili preboj v dodatne kvalifikacije, Slovenci (14) bržčas niti z zmago, saj predstavlja prvo oviro tekma Slovakov (15) z Malto, drugo pa dejstvo, da najslabša drugouvrščena reprezentanca ne bo videla dodatnih kvalifikacij za nastop v Rusiji.

Kdo ve, morda bodo imeli Slovenci več »sreče« kot doslej, hkrati pa Škoti podobno »smolo« kot pred šestimi leti Srbija. »Orli« so v zadnji tekmi boja za euro 2012 potrebovali tri točke v Ljudskem vrtu, a jih je premagala odpisana Kekova Slovenija z nenavadnim golom Dareta Vršiča. Slovenci v Litvi niso igrali tako slabo, kot se zdi, četudi so prišli do točke v izdihljajih tekme v Vilniusu – ti izgubljeni točki bi fante vrnili v igro za drugo mesto –, tudi v oktobrski tekmi z Anglijo niso bili nagrajeni za odlično igro. Otočane je tedaj rešil Joe Hart, ki je pri 30 letih odigral tekmo kariere prav v Stožicah! Tudi v četrtek zvečer je bilo podobno, Katančevi so namesto osvojene točke dobili gol v 94. minuti in končali boj za mundial. V Glasgowu in Trnavi smo videli logičen in pravičen razplet gostovanj Slovencev: slaba igra je najpogosteje kaznovana s porazom.

Primerjava zadnjih tekmecev na Wembleyju ponuja logično razlago za kronično prejemanje golov Slovencev v zadnjih minutah tekem in odgovarja na vprašanje, zakaj v enakem obdobju Angleži dosegajo večino odločilnih zmag. Konkretno: Slovenci so klonili na Škotskem v 88. minuti, na Slovaškem v 81. minuti in v Angliji v 94. minuti. Angleži so prišli do treh točk na Slovaškem v 95. minuti, se izvlekli na Škotskem z golom v 93. minuti, z Malto pa res zmagali s 4:0, a tri gole zabili med 85. in 92. minuto. Če bi dodali razplet četrtkove tekme, ki jo je odločil odlični Harry Kane (94.), bi težko govorili o naključju.

Angleži igrajo nogomet v najbogatejšem nogometnem tekmovanju na svetu, v katerem ni polovičarstva, preživijo le najboljši in telesno najbolje pripravljeni atleti, ki so bolj podobni dirkalnim konjem kot pa navadnim smrtnikom. Slovenci? Srečko Katanec je poslal v boj od prve minute štiri adute, ki so v tej sezoni v povprečju odigrali manj kot eno tekmo. Razlika je očitna in jo je možno kratkoročno prikriti z improvizacijo, dolgoročno pač ne.

Tudi nekoč je vladal angleškemu nogometu serijski prvak Manchester United, ki je odločilne gole zabijal prav v sodnikovem dodatku tekem, pri čemer niso predstavljale izjeme niti evropske preizkušnje »rdečih vragov« – nekateri Bayernovi navijači si še danes niso opomogli po šoku, ki so ga doživeli v finalu lige prvakov leta 1999. To obdobje Unitedovih golov so tedaj poimenovali »Fergie time«, pri nas bi lahko uvedli besedno zvezo »slovenski čas«. Če so izbranci Alexa Fergusona blesteli po 90 minutah tekme, Slovenci očitno tedaj začnejo padati; padcu telesnih moči sledi padec zbranosti, temu prejeti goli.

Pred jutrišnjo tekmo velja zato opozoriti, da prihajajo v Stožice rojaki legendarnega sira Alexa, zato bo zanimivo spremljati, kako se bodo spoprijeli z izzivom Katančevi upi. Selektor bo osvežil zasedbo, ki je zapustila dober vtis v Londonu, priložnost bodo dobili nekateri, ki so na Wembleyju vstopili v igro s klopi (Repas, Matavž), spočit je Jasmin Kurtić, zaradi rumenih kartonov bosta manjkala Rene Krhin in Valter Birsa.

V Stožice prihaja motiviran tekmec, ki bo poskušal pokvariti večer kapetanu Boštjanu Cesarju. Slednji bi si jutri zaslužili stoječe ovacije. Fant, ki je debitiral v članski vrsti 12. februarja 2003, bo odigral rekordno 100. tekmo za Slovenijo.