Angleški prvoligaši v poletnem prestopnem roku zapravili kar 1,165 milijarde funtov

Angleški prvoligaši so si med poletnim prestopnim rokom dali duška. Kar trinajst jih je podrlo klubske rekorde.

Objavljeno
01. september 2016 08.40
Posodobljeno
01. september 2016 09.15
M. Ž.
M. Ž.

London - Ponoči se je končal poletni prestopni rok, v katerem so znova prednjačili otoški klubi. Njihovi prvoligaši so zgolj zadnji dan zapravili rekordnih 155 milijonov funtov, skupaj pa kar 1,165 milijarde funtov,s čimer so korenito presegli dosedanji rekord v višini 870 milijonov funtov, ki so ga postavili lansko poletje.

Med prestopnim rokom so bili v bogate prestope vpleteni skoraj vsi prvoligaši, saj jih je kar trinajst podrlo svoje klubske rekorde, to so Manchester United, Liverpool, Crystal Palace, West Ham, Leicester, Southampton, Swansea, Bournemouth, Sunderland, Hull, West Bromwich, Watford in Burnley.

Zelo dejavni so bili vsi štirje klubi, ki bodo v tej sezoni nastopili v ligi prvakov (Leicester, Arsenal, Tottenham, Manchester City), saj so skupaj zapravili 385 milijonov funtov, kar je predstavlja 33 odstotkov zneska, ki so ga za prestope namenili vsi prvoligaši skupaj.

Za najdražji prestop tega prestopnega roka je poskrbel Manchester United, ki je iz Juventusa za 89 milijonov funtov pripeljal Francoza Paula Pogbaja, kar je najdražji prestop vseh časov. Na drugem mestu je prestop Angleža Johna Stonesa iz Evertona v Manchester City (47,5 milijona), na tretjem pa prestop Nemca Leroya Saneja iz Schalkeja v Manchester City (37).

Angleška Premier League je bila po zaslugi nove pogodbe za televizijske pravice z naskokom najbolj dejavna na trgu. Na drugem mestu je italijanska Serie A (590 milijonov), na tretjem nemška Bundesliga (460), četrta španska La Liga (400) in in peta francoska League 1 (165).

Najdražji prestopi v angleške prvoligaše (v funtih)

1. Paul Pogba (Juventus › Manchester United) 89 milijonov

2. John Stones (Everton › Manchester City) 47,5

3. Leroy Sane (Schalke › Manchester City) 37

4. Granit Xhaka (Borussia M. › Arsenal) 35

5. Shkodran Mustafi (Valencia › Arsenal) 35