Angleži zavrnili Skomino, dobili Mallenca

Stožiški dvoboj Slovenije in Anglije bo sodil Bask. Alberto Undiano Mallenco sodi med 20 najboljših evropskih sodnikov.

Objavljeno
13. junij 2015 04.17
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Pri Nogometni zvezi Anglije (FA) jutrišnjemu dvoboju s Slovenijo navzen niso namenjali posebne pozornosti, v zakulisju pa so veljaki napeli vse svoje moči, da so selektorju Royu Hodgsonu pripravili najboljše možno izhodišče. Glavni sodnik bo namreč Alberto Undiano Mallenco.

Predigra za četrti medsebojni dvoboj in tretjega s tekmovalnim značajem je imela zanimivo zakulisno dogajanje. Angleži so presenetili z zanje nenavadno podrobnostjo pred sobotnim gostovanju v Dublinu pri Irski, ki je razkrila, da za tekmo s Slovenijo ničesar niso želeli prepustiti naključju. Za to tekmo so Irci najeli slovensko sodniško moštvo na čelu z glavnim sodnikom Damirjem Skomino. Za prijateljske tekme namreč sodnike izbirajo gostitelji, kvalifikacijske določa sodniški odbor pri Evropski nogometni zvezi, ki ga vodi trojka Pierluigi Collina, Hugh Dallas in naš Vlado Šajn. Samo pet dni pred tekmo je FA od Ircev zahtevala, da zamenjajo sodniško ekipo, ker Skomina in drugi niso bili najbolj ustrezni sodniki za dvoboj, da jim ne bi kaj neprijetnega zakuhali. Našo sodniško posadko je nato v zadnjem trenutku zamenjala severnoirska.

Tudi izbor Španca Mallenca vsaj na papirju že postavlja Anglijo v vlogo velike favoritinje. Doslej je Mallenco Angležem sodil dve tekmi proti reprezentancama iz nekdanje Jugoslavije in obakrat so »levi« končali kot prepričljivi zmagovalci. Proti Črni gori so oktobra leta 2013 zmagali s 4:1, septembra leta 2009 pa proti Hrvaški s 5:1 in le nekaj dni po prijateljski tekmi s Slovenijo (2:1). Obe tekmi so Angleži igrali doma na Wembleyju. Sloveniji bo Mallenco sodil prvič.

Mallenco, Bask iz Pamplone, je sicer uvrščen v prvo kategorijo najboljših dvajsetih evropskih sodnikov, vseeno ne sodi med najboljše, a tudi ne med najslabše. Španci ta trenutek ne premorejo vrhunskega sodnika, pri čemer pa je 41-letnik iz Pamplone kotira na lestvici kot španska piščalka št. 1. Večjih grehov na mednarodnem prizorišču nima, še največje si je prislužil v dvobojih med Realom in Barcelono. Sodil je že na največjih tekmovanjih, leta 2010 je bil edini Španec na SP v Južni Afriki.