Anglija za nadaljevanje vzpona, Španija za povrnitev ugleda

Nocoj derbi na Wembleyju: Luis Enrique gradi kult reprezentance, Gareth Southgate ga želi le še utrditi.
Fotografija: Luis Enrique bo prvič vodil špansko reprezentanco, ki ji želi povrniti nekdanjo slavo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luis Enrique bo prvič vodil špansko reprezentanco, ki ji želi povrniti nekdanjo slavo. FOTO: Reuters

Nocojšnja tekmeca na Wembleyju, Anglija in Španija (20.45), imata sila različne spomine na mundial v Rusiji. Angleži so se presenetljivo prebili v polfinale, prvič po 28 letih, Španija se je neslavno poslovila v osmini finala po porazu z Rusijo. V ligi narodov imata enake načrte, osvojiti prvo mesto v skupini 4, kjer je še ena nogometna sila Hrvaška, in junija prihodnje leto zaigrati na finalnem turnirju.

Gareth Southgate je v Rusiji preporodil angleško reprezentanco, zdaj bo naredil še en korak k njeni pomladitvi. V ligi narodov bo njegov najstarejši igralec 28-letni Fabian Delph, iz moštva so izpadli izkušeni Gary Cahill, Jamie Vardy in Ashley Young.

"V zadnjih letih smo temeljito prečesali ligo in odkrili veliko nadarjenih igralcev. Glede na to, kakšen nogomet želimo gojiti v prihodnje, smo ocenili, da nekateri igralci ne pašejo v sistem," novo zgodbo reprezentance treh levov piše Southgate, prej selektor nogometašev do 21 let: "Ta novi cikel v novem tekmovanju prihaja kot naročen, da preizkusimo še nekaj igralcev."



Southgate ne skriva, da je njegov naslednji veliki cilj euro 2020, na katerem bo Anglija eden od favoritov. Takrat bodo igralci, kot so Marcus Rashford, John Stones, Dele Alli, Raheem Sterling in tudi kapetan Harry Kane še za dve sezoni bolj izkušeni. Za njimi na vrata že trkajo mnogi igralci, vendar je Southgate previden. "Zdaj jih še nisem klical, raje bom počakal, da bodo zares pripravljeni. Pri teh stvareh ne smeš biti zaletav," opozarja Southgate, ki je v Rusiji izstopal zaradi značilnega telovnika.

V prihodnjih letih se mu res obetajo sladke skrbi pri izbiri igralcev. Anglija je lani osvojila SP do 20 let, SP do 17 let in EP do 19 let. Članska vrsta bo sicer proti Španiji in tri dni kasneje na prijateljski tekmi proti Švici nastopila brez poškodovanih Adama Lallane in Sterlinga. Bilo bi presenečenje, če Southgate na bi na igrišče poslal zelo podobne enajsterice, kot je bila v polfinalu SP proti Hrvaški: "Do EP 2020 bomo odigrali vsega 20 tekem in bila bi škoda časa, če bi preveč eksperimentirali."


Španci za mizo brez telefonov


Če Angleži stavijo na kontinuiteto in naravno rast mlade reprezentance, pa Špancem že teče voda v grlo, po blamaži na SP, ko je zasilni selektor Fernando Hierro pokazal svojo neizkušenost, si želijo čim prej povrniti ponos. Novi selektor Luis Enrique, ki je z Barcelono leta 2015 osvojil vse, kar je lahko, ničesar ne prepušča naključju. Med drugim je prepovedal uporabo telefonov med skupnimi obroki ter vpeljal novosti, ki naj bi okrepile moštveni duh, ko je bil obisk sobe pobega.

Gareth Southgate verjame v angleško mladost. FOTO: Reuters
Gareth Southgate verjame v angleško mladost. FOTO: Reuters


Realov zvezdnik Isco s tem nima težav. "Fino je imeti nekaj discipline. Umik telefonov se mi zdi dobra zamisel, v teh časih vse prepogosto zremo v zaslone in se premalo pogovarjamo," je dejal Isco, eden adutov Luisa Enriqueja, za katerega debi na španski klopi ne bi mogel biti bolj mikaven, spektakli na legendarnem Wembleyu so pač nekaj posebnega.

Na Iberskem polotoku ni malo ljudi, ki so dvignili obrvi ob njegovem imenovanju za naslednika Julena Lopeteguija, ki se je moral posloviti, ker je prevzel Real Madrid. Enrique je bil v Barceloni pogosto v sporu z novinarji, za nameček ni skrival odklonilnega odnosa do Real Madrida, s katerim se je kot igralec razšel v slabi volji. Bržčas bo želel ponovno obuditi igro "tiki-taka" z ogromno posesti, ne more pa računati na dolgoletne nosilce igre, kot so Andres Iniesta, David Silva in Gerard Pique, ki so sklenili reprezentančne zgodbe, ter Jordija Albo in Iaga Aspasa, ki ju ne vidi v svojih načrtih. Verjetno pa bo dal priložnost dal Saulu iz Atletica in Marcu Asensiu iz Reala.

Komentarji: