Astana še pol koraka bliže ligi prvakov (VIDEO)

Pred mariborskim krvnikom v tej evropski sezoni je le še zadnja stopnička na senzacionalni poti med elito stare celine.

Objavljeno
18. avgust 2015 21.45
Posodobljeno
18. avgust 2015 21.45
Belarus Soccer Champions League
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Nogometaši Astane, ki so hitro zapečatili evropsko pot slovenskega šampiona Maribora v tej sezoni, so še pol koraka bliže senzacionalni uvrstitvi v ligo prvakov. V prvem dvoboju zadnjega, četrtega kvalifikacijskega kola so namreč pred domačimi navijači z 1:0 odpravili zasedbo ciprskega Apoela, ker pa niso prejeli gola, so pred povratnim obračunom v rahli prednosti.

Gostje so imeli sicer terensko premoč, ki odseva tudi v kar 61-odstotni posesti žoge, a so bili v zaključkih akcij mlahavi in neprepričljivi, saj so le dvakrat sprožili v okvir tekmečevih vrat, Astana šestkrat. Že v četrti minuti je nevarno poskusil Tanat Nuserbajev, a se je čuvaj Apoelove mreže Boy Waterman mojstrsko izkazal. Nemočen pa je bil deset minut pozneje, ko je Foxi Kethevoama ostro podal v osrčje kazenskega prostora naravnost na glavo Bauržana Džolčijeva, ki je neubranljivo zadel.

Isti igralec bi lahko vodstvo podvojil v 28. minuti, a tokrat mimo Watermana ni šlo. Drugi polčas je bolje začel ciprski predstavnik, a sta priložnosti Inakija Astiza in Luisa Leala romali v prazno, v končnici pa je gostom zmanjkalo sape in so imeli tudi nekaj sreče, da Kethevoama trikrat ni bil natančnejši in zapečatil tekmečeve usode. Slovenski reprezentant v vrstah zmagovalne zasedbe, Branko Ilić, je bil v pogonu vseh 90 minut.

Balažic slabše volje

Slabše volje je bil drugi slovenski legionar Gregor Balažic, ki je prav tako odigral vso tekmo v majici Partizana, ki se z gostovanja pri beloruskem Bate Borisovu vrača z minimalnim zaostankom (0:1). Ključen trenutek se je zgodil tik pred glavnim odmorom, ko si je Marko Jevtović prislužil drugi rumen karton in posledično predčasno pot pod prho. V drugem polčasu so gostitelji številčno premoč znali unovčiti, bili so kar 68-odstotno pri žogi, zadeli pa v 75. minuti, ko je predložek Igorja Staseviča iz kota Mihail Gordejčuk z glavo znal pospraviti v mrežo.

Najobilnejšo prednost pred povratnim dvobojem si je zagotovil Manchester United (3:1), čeprav je na Old Traffordu Brugge vodil že po osmih minutah. Z veliko sreče sicer, saj je po prostem strelu Victorja Vazqueza Michael Carrick žogo izbijal tako nespretno, da je ukanil tudi lastnega vratarja Sergia Romera. Še v prvem polčasu je dvakrat vrnil Memphis Depay, zmago rdečih vragov pa potrdil Marouane Fellaini v zadnji, četrti minuti sodnikovega dodatka, potem ko so gostje že četrt ure igrali z zgolj desetimi možmi na igrišču, z drugim rumenim kartonom jo je namreč predčasno v garderobo mahnil Brandon Mechele.

Lazio je v derbiju prav tako z 1:0 odpravil zasedbo Bayerja, gol je v 77. minuti po samostojnem prodoru prek polovice igrišča in odboju žoge od vratnice dosegel Balde Keita. Sporting, pri katerem vratarja Ažbeta Juga ni bilo v postavi, pa je bil z 2:1 boljši od moskovskega CSKA, ki pa je imel pred nosom tudi drugi zadetek, a kaj, ko je Seydou Doumbia že v 27. minuti zgrešil z bele točke. Je pa spodrsljaj popravil trinajst minut pozneje s častnim golom za rusko zasedbo.

IZIDI PRVIH TEKEM 4. KOLA KVALIFIKACIJ

Astana : Apoel 1:0 (Bauržan Džolčijev 14.)
Bate Borisov : Partizan 1:0 (Mihail Gordejčuk 75.)
Lazio : Bayer 1:0 (Balde Keita 77.)
Manchester United : Brugge 3:1 (Memphis Depay 13., 43., Marouane Fellaini 90+4.; Michael Carrick avt. 8.)
Sporting : CSKA Moskva 2:1 (Teofilo Gutierrez 12., Islam Slimani 82.; Seydou Doumbia 40.)