Athletic na Camp Nouu do prve lovorike po 31 letih

Athletic Bilbao je na povratni tekmi španskega superpokala igral neodločeno z Barcelono (1:1) in zmagal s skupnim izidom 5:1.

Objavljeno
18. avgust 2015 02.19
FBL-ESP-SUPERCOPA-BARCELONA-ATHLETIC
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Nogometaši Athletica iz Bilbaa so na povratni tekmi španskega superpokala na štadionu Camp Nou igrali neodločeno z Barcelono (1:1) in slavili s skupnim izidom 5:1.

Za Athletic je to prva lovorika po letu 1984. Večino dela je opravil na prvi tekmi, ki jo je dobil s prepričljivih 4:0, na povratni pa je le nadzoroval visoko prednost in zasluženo osvojil superpokal.

Barcelono je na povratni tekmi čakala težka naloga, saj je morala nadoknaditi štiri gole zaostanka, zato je od prvega sodnikovega žvižga zaigrala napadalno. Prvo večjo priložnost je imel Gerard Pique, ki je v sedmi minuti stresel prečko. Katalonci so imeli v prvih 22 minutah kar 80-odstotno posest žoge, česar pa niso znali izkoristiti. Obramba Athletica je klonila šele v 43. minuti, ko je Lionel Messi na šestih metrih sprejel podajo Luisa Suareza, si žogo ustavil s prsmi in jo poslal v mrežo.

Barcelona je imela tako po prvem polčasu minimalno prednost in je še upala na preobrat, nato pa je v 56. minuti ostala le z deseterico igralcev. Takrat so gostje izpeljali akcijo, v kateri je bil Aritz Aduriz na meji prepovedanega položaja in je sprožil proti vratom Barcelone, Claudio Bravo pa je žogo izbil v kot. Medtem je Pique jezno protestiral pri stranskem sodniku, ki bi po njegovem mnenju moral ustaviti igro zaradi prepovedanega položaja, glavni sodnik Velasco Carballo pa je domačemu branilcu za ta protest pokazal rdeči karton.

Katalonci so bili tudi z igralcem manj zelo nevarni. V 58. minuti je streljal Suarez, čigar poskus je ustavil Gorka Iraizoz, minuto kasneje je bil s šestih metrov neuspešen Ivan Rakitić, nato pa je v 73. minuti pa je Suarez z razdalje sprožil mimo desne vratnice nasprotnikovega gola.

Athletic je številčno prednost unovčil v 74. minuti. Aritz Aduriz je sprejel žogo na robu kazenskega prostora Barcelone in sam stekel proti Bravu, ki je njegov prvi strel še ustavil, nato pa se je žoga odbila nazaj k Adurizu, ki je zadel iz drugega poskusa.

Tudi Athletic je tekmo končal z desetimi možmi, saj je bil izključen rezervist Kike Sola. Ta je v igro vstopil v 81. minuti in le pet minut kasneje grobo štartal na Javierja Mascherana, za kar si je prislužil pot v slačilnico, kar pa ni pokvarilo slavja Athletica.

Španski superpokal

Barcelona - Athletic Bilbao 1:1 (1:0) /0:4/

(Messi 43.; Aduriz 74.)