Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mladi Šved rešitelj Uniteda v Madridu, Benfica prva letos ustavila Ajax

Manchester United je z zvrhano mero sreče izvlekel remi na prvi tekmi osmine finala lige prvakov proti Atleticu (1:1). Ajax remiziral z Benfico (2:2).
Fred čestita Anthonyju Elangi, ki je dosegel prvi gol v ligi prvakov. FOTO: Javier Barbancho/Reuters
Fred čestita Anthonyju Elangi, ki je dosegel prvi gol v ligi prvakov. FOTO: Javier Barbancho/Reuters
23. 2. 2022 | 20:03
23. 2. 2022 | 23:16
5:37

Obe tekmi zadnjega paketa uvodnih obračunov osmine finala nogometne lige prvakov je gostil Iberski polotok. Zvezdniški obračun je bil na sporedu v Madridu, kjer je slovenskega reprezentanta Jana Oblaka še 18-ič v karieri preizkusil Cristiano Ronaldo, stari znanec Škofjeločana in njegovega Atletico Madrida še kot član mestnega tekmeca Reala ter Juventusa.

A tokrat je Portugalec v špansko metropolo prišel kot član Manchester Uniteda, ki mu je Diego Simeone po robu postavil ekipo s tremi srednjimi branilci, na sredini igrišča je manjkal kapetan Koke, v napadu pa sta začela (Luis Suarez čaka na klopi) prvi strelec letošnje sezone Angel Correa in Joao Felix. Gostujoči strateg Ralf Rangnick je Ronaldu od prve minute priključil Bruna Fernandesa in Jadona Sancha ter tudi Marcusa Rashforda, na račun obrambno naravnanega vezista Scotta McTominaya, ki ga ni bilo niti na klopi.

Bolje so tekmo odprli domači, po napaki Fernandesa je Correa iskal Joseja Mario Gimeneza, ki pa ga je ustavil blok nogometašev Uniteda. A že v enem naslednjih napadov so rdeče-beli povedli, ko je na bližnji vratnici z glavo po predložku Renana Lodija tudi s pomočjo vratnice zadel Felix. Tekla je 7. minuta. Pritiska Atletica se United dolgo ni otresel, kot prvi je nevarno poskusil Fernandes, strel Portugalca je tudi po zaslugi bloka v 15. minuti švignil mimo Oblakovih vrat. Po krajšem zatišju je gostujočim vratom in nekdanjemu vratarju Atletica spet zapretila naveza Felix-Lodi, tokrat pa Portugalec ni bil tako natančen kot v sedmi minuti.

Polčas bi se kmalu končal sanjsko za španske prvake, potem ko je igralec tekme Lodi pobegnil in iskal soigralce na oddaljenejši vratnici, od koder je Šime Vrsaljko tudi s pomočjo Victorja Lindelöfa zadel prečko. Po tem, ko domači niso imeli nikakršnih težav z Ronaldom in ostalimi gostujočimi asi, je tribune v enem zadnjih napadov rednega dela ohladil neznani Šved Anthony Elanga, ki je s prvim strelom svoje ekipe v okvir vrat po napaki v zadnji vrsti matiral Oblaka. Slednji tako kot Reinildo ni najbolje posredoval, rezervist Antoine Griezmann se je še pred začetkom sodnikovega podaljška ravno tako držal za glavo, saj je tudi sam zatresel okvir gola vratarja De Gee. Globko v sodnikovem podaljšku je Oblak ustavil strel Jesseja Lingarda, morebitne nadaljnje zaplete pa so pomagali preprečiti njegovi soigralci.

Avtogol prvega strelca lige prvakov, ki se je takoj odkupil

Slovenska sodniška ekipa s Slavkom Vinčićem nadzira tekmo v Lizboni, kjer se merita Benfica in Ajax. Lizbonski orli so kljub velikemu uspehu – Benfica je bila v skupinskem delu v boju za drugo mesto boljša od Barcelone, ki se je morala preseliti v evropsko ligo – zamenjali karizmatičnega trenerja Jorgeja Jesusa, prvič se v ligi prvakov preizkuša Nelson Verissimo, ki je enkrat že »gasil« požar v članski ekipi in nazadnje vodil B-moštvo.

Ukrajinski napadalec Roman Jaremčuk je vsaj malce razveselil privržence nogometa v domovini z golom na tekmi v Lizboni, ki je poskrbel za končnih 2:2. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters
Ukrajinski napadalec Roman Jaremčuk je vsaj malce razveselil privržence nogometa v domovini z golom na tekmi v Lizboni, ki je poskrbel za končnih 2:2. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters

Ajax je povedel prek kapetana Dušana Tadića, ki je v 18. minuti izkoristil napako pri organizaciji napada iz zadnje vrste orlov ter zatresel domačo mrežo ob povratku na štadion, na katerem si je s Srbijo dramatično priboril nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Odgovor Benfice je sledil prek Rafe Silve, ki je namesto predložka poskušal s strelom presenetiti vratarja Remka Pasveerja, a je bil slednji na mestu. A že nekaj sekund kasneje je bil nemočen, ko ga je po ostri podaji v sredino ukanil kar soigralec Sebastien Haller, prvi strelec aktualne sezone LP, ki je zadel na vseh tekmah skupinskega dela in že zbral okroglih 10 golov, tokrat pa je v najbolj neprijetnem trenutku zatresel lastno mrežo. Že v enem prvih napadov po izenačenju se je Haller odkupil, ko je v mrežo pospravil odbitek po obrambi vratarja Odyseasa Vlachodimosa ter postal sploh prvi nogometaš v zgodovini tekmovanja z 11 goli po le sedmih tekmah evropske sezone.

Velika priložnost se je v zaključku polčasa po lepi ekipni akciji spet ponudila ravno Hallerju, potem ko bi lahko po strelu Edsona Alvareza, ki je zadel vratnico, v mrežo spet pospravil »odpadek«, a je tokrat zapravil priložnost, ki jo je bilo morda težje zapraviti kot izkoristiti. Kazen je prišla v drugem polčasu, ko je zapravljivost Nizozemcev kaznoval rezervist Roman Jaremčuk, ki je v 72. minuti zadel za 2:2. Ajax je bil vse od 12. decembra, ko je v prvenstvu doma izgubil z AZ Alkmaarjem, sredi niza zmag, ki se je v Lizboni torej končal, amsterdamski ponos je dobil tudi vseh šest tekem skupinskega dela v LP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine