Avstralci prvič azijski prvaki (VIDEO)

Gostitelji turnirja so v finalu po podaljšku odpravili Južno Korejo (2:1), mož odločitve je bil James Troisi v 105. minuti.

Objavljeno
31. januar 2015 14.50
SOCCER-ASIA/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sydney - Avstralski nogometaši so izkoristili prednost domačega igrišča in se prvič v zgodovini veselili naslova azijskih prvakov, potem ko so po pravi finalni srhljivki šele po podaljšku odpravili Južno Korejo z 2:1 (1:1, 1:0), ki ostaja pri dveh lovorikah s prvih azijskih prvenstev (1956, 1960). Gostitelji turnirja so na tronu zamenjali Japonce.

Ko je že dišalo, da bosta moštvi prvi polčas končali brez golov, se je v zadnjih izdihljajih za bombo s kakih 23 metrov odločil Massimo Luongo in presenetil tudi čuvaja mreže Jin-Hyeon Kima. Gostitelji so se že veselili triumfa, a jih je v prvi minuti sodnikovega dodatka za nekaj časa utišal Heung-Min Son, ki je z osmih metrov žogo poslal prek čuvaja mreže Bruggea Mathewa Ryana in Korejcem izsilil podaljšek.

V njem je odločilo nepotrebno preigravanje Jin-Su Kima, ki je skušal v svojem kazenskem prostoru atraktivno podati s peto, a se mu je ponesrečilo, žogo je prestregel Tomi Jurić in jo posredoval do Jamesa Troisija, ki je vendarle poskrbel za veselje 76.385 navijačev na štadionu Australia. »Ko pomislim, da bo vsa država skočila s fotelja in ne bo mogla spati po tej zmagi, je to zame nekaj najlepšega. Verjamem, da se bomo Avstralci v prihodnje še bolj dostojno zoperstavili tudi preostalemu svetu, fantom namreč povsem zaupam,« je strnil vtise selektor Ange Postecoglou.