Bale tudi po treh golih: Ronaldo je najboljši

Madridski Real je še drugič zapored nasul tekmecu štiri gole brez Cristiana Ronalda.

Objavljeno
01. december 2013 22.50
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Real Madrid tudi brez pomoči poškodovanega Cristiana Ronalda ohranja niz zmag na zadnjih tekmah. Stroj za doseganje golov, vreden 95 milijonov evrov, je nazadnje nasledil še za štiri milijone € dražji Realov zvezdnik Gareth Bale, ki pa stoji na trdnih tleh.

Bale je prvi britanski nogometaš, ki je zabil tri gole na tekmi španskega prvenstva po Garyju Linekerju. Slednjemu je to uspelo na clasicu 31. januarja 1987, ko Realu na gostovanju v Barceloni (3:2) nista pomagali niti enajstmetrovki (Valdano, Hugo Sanchez). »Čestitam Balu,« je na svojem računu na tviterju zapisal Lineker, eden od zvezdnikov mundiala 1990 v Italiji.

Lineker je upravičeno ponosen na britanskega »rojaka« – 24-letni Valižan, ki je poleti za rekordno odškodnino zapustil Tottenham, je namreč zabil tri raznovrstne gole. Enega z glavo, enega z levo in enega z desno nogo! Toda kljub zmagi in imenitni predstavi, s katero je nadoknadil odsotnost Cristiana Ronalda (portugalski as varčuje stegensko mišico za ključne boje v letu 2014), ga »hattrick« ni prevzel.

»Ne, kje pa. Vesel sem, da sem se v Madridu kar dobro udomačil, da so me soigralci toplo sprejeli in da vse bolj uživam v moštvu Reala. Da uživam, sem dokazal tudi v zadnji tekmi, mar ne? Vse bolje sem telesno pripravljen, tako da napredujem tudi v igri iz tekme v tekmo. Toda, še vedno se učim od najboljših, kot je Cristiano Ronaldo. Verjamem, da bomo kot ekipa vse boljši in da bomo pravi, ko bo najbolj pomembno,« je ocenil svojo igro in razmerje moči v Realovem moštvu Gareth Bale, ob treh golih še podajalec za gol Benzemaja.

Tudi brazilski bočni nogometaš Marcelo, ki so ga soigralci pogrešali lep začetni del sezone, se strinja, kdo je še vedno paradni konj madridske zasedbe. »Vsako tekmo, ki jo igramo brez Ronalda, nam je težko, saj vsi vemo, kdo je Cristiano. Da je najboljši na svetu, dokazuje v majicah Reala in Portugalske. Bala in Ronalda ne morete primerjati. Cristiano dejansko igra na višji ravni kot drugi in je najboljši na svetu. Ko ga ni, moramo drugi garati še bolj, na srečo nam je v zadnjih dveh tekmah uspelo,« je polaskal slovitemu soigralcu Marcelo.

Wenger proti »zlati žogi«

In kdo je res najboljši? Večina evropskih poznavalcev je prepričana, da gre v boju za tako imenovano »zlato žogo« po zadnjih mesecih dejansko le še za dvoboj med Cristianom Ronaldom in Franckom Riberyjem. Več evropskih medijev (madridski, angleški, italijanski) odkrito favorizira 28-letnega Portugalca, nekateri, zlasti francoski in del nemških, navijajo za dve leti starejšega Francoza, ki resda ne igra tako fantastično kot CR7, toda v minuli sezoni je z Bayernom osvojil vse, kar se osvojiti da.

»Dajte, no! Ta boj za 'zlato žogo' nogometu ne prinaša nič dobrega. V tej bitki gre le za smešno obsedenost posameznikov z določenimi priznanji. Sem absolutno proti individualnim nagradam v nogometu,« je o tem boju spregovoril Arsene Wenger, Arsenalov trener, ki je znan zagovornik kolektivnega duha na igrišču in v slačilnici.

Bale boljši kot Özil

Real Madrid tudi brez pomoči Ronalda igra učinkovito. V 15 prvenstvenih kolih je v povprečju zabil 2,93 gola na tekmo, kar je le malo manj od rekorda pod Josejem Mourinhom (3,18 v prvih 15 kolih, rekordnih 121 golov v sezoni), v ligi prvakov pa zabije »Ancelottijev« Real celo več golov od »Mourinhovega«. Od tekme v Sevilli je skupno povprečje Reala neverjetnih 4,3 gola (Sevilla 7:3, Rayo 3:2, Juventus 2:2, Sociedad 5:1, Almeria 5:0, Galatasaray 4:1, Valladolid 4:0).

Podobno velja za novinca Garetha Bala: v zadnjih osmih tekmah je zabil 8 golov in zbral 6 podaj. S 7 goli v DP je Bale že izenačil strelski dosežek Mesuta Özila v Nemčevi krstni sezoni v Madridu.

Kako velik manevrski prostor ima pri izbiranju taktike, je razkril tudi Carlo Ancelotti, ki je prišel v Madrid le z eno nalogo: da bi klubu v majskem finalu lige prvakov v Lizboni povrnil nekdanjo slavo. Real je na tekmi z Valladolidom na krilih trojčka v zvezni vrsti (Xabi Alonso, Modrić, Isco) nanizal zanj rekordnih 745 kratkih podaj.