Bananin olupek na igrišču ni bil rasistično dejanje

Na tekmi med Arsenalom in Tottenhamom konec tedna je eden od navijačev Spurs vrgel bananin olupek na igrišče, ko je zadetek slavil Pierre-Emerick Aubameyang. 
Fotografija: Slavje Aubameyanga je razburilo Tottenhamove navijače. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slavje Aubameyanga je razburilo Tottenhamove navijače. FOTO: Reuters

Incident na nedeljski tekmi angleške premier lige, ko je na londonskem derbiju med Arsenalom in Tottenhamom na igrišče pred temnopoltega nogometaša topničarjev Pierra-Emericka Aubameyanga priletel bananin olupek, nima rasistične podlage. To je po preiskavi ugotovila londonska policija, bo pa dejanje imelo posledice za navijača, ki ga je vrgel.

Policija je ugotovila, da 57-letni navijač Averof Panteli ni imel rasističnih namenov, ko je na igrišče pred nogometaša ekipe tekmecev vrgel bananin olupek. Proti njemu bodo kljub temu podali obtožnico zaradi »metanja predmetov na igrišče«. Panteli je dejal, da bo dejanje priznal, ko bo njegov primer 18. decembra na sodišču. Policija je med tekmo in po njej, Arsenal je zmagal s 4:2, sicer aretirala sedem navijačev.
 

Ni rasist, a Aubameyang je izzival


V pogovoru za tabloid Sun je Panteli pojasnil, da ni rasist ter da je bilo nepremišljeno dejanje posledica jeze, ker je po njegovem mnenju nogometaš s proslavljanjem zadetka pred gostujočimi navijači izzival. »Vesel sem, da je policija ugotovila, da nisem rasist. A ko je prišel tik do nas in začel slaviti pred nami, sem brez razmisleka pobral bananin olupek s tal in ga vrgel dol. Nisem niti zadel igrišča, padel je ob rob zelenice,« se je branil Londončan, ki je po rodu ciprski Grk.

Njegovo dejanje pa bo vseeno imelo posledice. Pri Tottenhamu so sporočili, da mu bodo dosmrtno prepovedali vstop na svoj stadion. V pogovoru za časnik je še priznal, da do tega incidenta še ni imel opravka s policijo – z eno izjemo, ko je kot 14-letnik vdrl na igrišče med tekmo svoje ekipe. Takrat so ga zgolj poslali s stadiona, zdaj si tekem svoje ekipe ne bo mogel več ogledati v živo.

Komentarji: