Barcelona leto dni ne bo smela kupovati igralcev!

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je Barco kaznovala zaradi kršitev pri prestopih mladoletnih nogometašev.

Objavljeno
02. april 2014 12.48
Posodobljeno
02. april 2014 12.48
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Bern - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je drastično kaznovala španskega nogometnega prvoligaša Barcelono, saj jim je prepovedala kupovati nogometaše v naslednjih dveh prestopnih rokih. Razlog so nepravilnosti pri trgovanju z nogometaši, mlajšimi od 18 let. Barcelona ima sedaj 90 dni, da uredi nepravilnosti, ki so se dogajale pri prestopih mladoletnikov med letoma 2009 in 2013.

»Pri Barceloni smo ugotovili resne kršitve pravil v primeru prestopov desetih mladoletnih nogometašev, sočasno pa so kršili še precej drugih členov v tem okviru,« so zapisali pri Fifi in Barco kaznovali še s 450.000 švicarskimi franki kazni. Pri disciplinskem odboru krovne nogometne organizacije so poudarili, da mednarodni prestop sicer lahko pripomore k razvoju kariere nogometaša, a mu lahko škoduje kot mladoletniku.  

Katalonci z nogometaši ne bodo smeli trgovati vse do poletja leta 2015, ta kazen pa jih še toliko bolj boli predvsem zaradi napovedanega odhoda prvega vratarja Victorja Valdesa, saj si uslug novega čuvaja mreže še niso zagotovili. Ob pomanjkanju kvalitetnega vratarskega podmladka jim v naslednji sezoni tako najverjetneje ostane le ostareli rezervni vratar Jose Manuel Pinto, ki pa se prav tako že dalj časa spogleduje z upokojitvijo.  

Poleg španskih prvakov je Fifa kaznovala tudi Špansko nogometno zvezo (RFEF), ki bo morala plačati 500.000 frankov, v enem letu pa mora urediti področje mednarodnih prestopov mladoletnih igralcev. 

Pretresi v taboru Barcelone glede prestopov nogometašev se letos vrstijo eden za drugim. Že celo sezono duhove buri predvsem prestop brazilskega 21-letnika Neymarja, za katerega se je izkazalo, da je stal precej več, kot so trdili Katalonci. Končna številka naj bi krepko presegala 100 milijonov evrov, ki so jih zamolčali v izogib poravnave dragih davkov državi. Namigovanja o številnih nepravilnostih so iz kluba že januarja pregnala predsednika Sandra Rosella, nekaj tednov kasneje pa je španski državni sodnik Pablo Ruz Barcelono tudi uradno obtožil utaje davkov v višini 9 milijonov evrov. Španski prvak je sicer ravno pred nekaj dnevi potrdil prihod še enega najstnika, hrvaškega 17-letnika Alena Halilovića, čigar prestop pa med sporne (zaenkrat) ni vključen. Vseeno ostaja nejasno, če bo Kataloncem Hrvata uspelo registrirati za igranje v prihodnji sezoni.  

Fifina kazen prepovedi trgovanja z nogometaši vse do poletja 2015 je tako le pika na i turbulentne sezone, vsaj kar se poslovanja tiče.