Barcelona po zmagi v Madridu do naslova prvaka

Poleg Kataloncev so se do državnih naslovov danes dokopali tudi pri Benfici, Zenitu, kijevskemu Dinamu ...

Objavljeno
18. maj 2015 00.26
FBL-ESP-LIGA-ATLETICO-BARCELONA
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Madrid - Nogometaši Barcelone so si že krog pred koncem španskega prvenstva zagotovili 23. naslov državnega prvaka. Z zmago proti Atleticu iz Madrida z 1:0 so potrdili svojo prevlado v zadnjem obdobju, saj so še petič v zadnjih sedmih letih postali španski prvaki.

Zmago proti aktualnim državnim prvakom, nogometašem madridskega Atletica, je Kataloncem priboril kdo drug kot Lionel Messi, ki je v 65. minuti sprejel podajo Pedra in premagal nemočnega Jana Oblaka. Barça lahko v naslednjih treh tednih pride še do dveh velikih lovorik. 30. maja jo na domačem štadionu najprej čaka finale kraljevega pokala proti Athleticu iz Bilbaa, teden dni kasneje pa se bodo v Berlinu z Juventusom merili še za naslov evropskih prvakov.

Na Portugalskem najboljša Benfica, v Rusiji Zenit ...

Kolo pred koncem je odločeno tudi portugalsko državno prvenstvo. Drugi zaporedni naslov in 34. v zgodovini so si zagotovili nogometaši Benfice, ki so danes remizirali z Guimaraesom. V Rusiji so se četrtega naslova razveselili pri Zenitu, ki so z Ufo prav tako remizirali, kar je zadoščalo za predčasno slavje. Za peterburški klub je to prvi naslov po letu 2012, prvaki so bili še v letih 2007 in 2010. Iz nekdanjih sovjetskih časov imajo pri Zenitu še prvo mesto iz leta 1984.

V Ukrajini je prekinjena prevlada Šahtjarja iz Donjecka, za kar so poskrbeli pri kijevskemu Dinamu, ki so po šestih sušnih letih spet postali ukrajinski prvaki. Svoj 13. naslov v Ukrajini, skupno pa že 27., so si dva kola pred koncem zagotovili po zmagi nad finalistom evropske lige Dniprom. V Švici je 6. zaporedni in skupno 18. naslov prvaka osvojil Basel.