Barcelona pravšnja za Oblaka

Naši na tujem: Derbija v Madridu in Milanu, tudi Rijeka jutri.

Objavljeno
24. februar 2017 22.30
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Deveti konec tedna v letu 2017 bo prinesel več nogometnih derbijev po meri najzahtevnejših navijačev. Današnji nastopi Kevina Kampla, Jasmina Kurtića in Mihe Zajca bodo le ogrevanje pred nedeljo, ko bodo prikovani pred TV zaslone tudi številni pri nas.

Jutri bo napočil dan za nepredvidljivo tekmo med Atleticom in Barcelono, nič manj spektakularni niso bili v zadnjih sezonah niti derbiji med Interjem in Romo, za nameček bosta jutri igrala tudi Dinamo in Rijeka, prav njuno merjenje moči pa žanje vse večji interes tudi med Slovenci. Rečanom pod vodstvom Matjaža Keka kaže obetavno v boju za zgodovinski naslov prvaka – če bi jim uspelo, bi morali ob Kvarnerju na novo napisati odlično knjigo »Kantrida bijelih snova« ...

Naziv derbi konca tedna pripada dvoboju na štadionu Vicente Calderon v Madridu. Tako Atletico kot Barcelona bosta želela zapisati v zgodovinske knjige, da je zadnji derbi pred poletno selitvijo rdeče-belih na super sodobni objekt Wanda Metropolitano (70.000 sedežev) pripadel prav enemu od njiju. Kluba se nahajata v diametralno nasprotnih položajih – Atletico je ujel sanjsko formo v optimalnem obdobju, zato bi si želel, da bi podaljšali sezono najmanj do julija, v Barceloni bi jo najraje kar končali. Barça se nahaja pod večjim pritiskom kot podmornica na globini 20.000 milj pod morjem, morebiten poraz na Calderonu bi v moštvo Luisa Enriqueja vnesel pravi vihar. Velja tudi obratno: če bi Messi, Neymar in Suarez zapustili derbi pokončnih glav, bi zašel »20.000 milj pod gladino« madridski Real, ki bo zvečer gostoval pri Villarrealu! Večna tekmeca namreč loči pičla točka.

Derbi z Barcelono se zdi pravšnja priložnost za vrnitev vratarja Jana Oblaka, prvega globalnega zvezdnika slovenske reprezentance. Škofjeločan je spremljal derbi v Leverkusnu s klopi za rezerve, toda zgovorno je dejstvo, da Diego Simeone nekaj ur pred tekmo ni vedel, ali bo začel z Oblakom ali Moyo ... Oblak je telesno pripravljen za boj, vadi v polnem pogonu, nekateri španski mediji pričakujejo, da se bo vrnil med vratnici.

Atletico kipi od samozavesti, ob dejstvu, da se prebija proti vrhu primere division in si je tako rekoč zagotovil nastop v četrtfinalu lige prvakov, je uspešen tudi ob igrišču. V teh dneh je dobil 100.000. člana, še lani jih je imel 86.000, leta 2011 pa denimo »le« 50.000 ... Selitev na novi štadion, ki so ga (so)financirali kitajski solastniki kluba (skupina Wanda), je dodaten magnet za navijače vse bolj ugledne nogometne inštitucije. Štadion Wanda Metropolitano bo povečal prihodke Atletica na večini segmentov, s pomočjo kitajskih partnerjev bi se lahko klub vključil v dvoboj mastodontov Reala in Barcelone.