Bayern in Guardiola ne bi bila pionirja

Nogometna liga prvakov: Porto v Münchnu s prednostjo dveh golov. Podobna, a različna kluba.

Objavljeno
21. april 2015 01.12
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Barcelona, Juventus, Real Madrid in Bayern uživajo največje zaupanje stavnih hiš v četrtfinalu nogometne lige prvakov. Jutri zvečer bo znano, ali bodo favoriti uresničili svoje načrte. Najbolj napeto pa bi bilo lahko že nocoj v Münchnu, kjer bo Porto branil prednost dveh golov s prve tekme na Portugalskem.

Bayern je po večini nogometnih meril »boljši« kot Porto, četudi sta njuni strategiji sorodnejši, kot se zdi na prvi pogled: oba kluba si želita poslovati v zelenih številkah. Portugalci dosegajo odličnost z brezhibnim novačenjem južnoameriških upov in poznejšo prodajo – igralec z desnega boka Danilo, ki ga zaradi kazni ne bo na igrišču, bo prestopil v Real za 35 milijonov evrov –, bavarski stroj deluje na pogon mogočne marketinške industrije in nemških multinacionalk.

Tudi nocoj bo podobno: kluba bo družil isti cilj, to je uvrstitev v polfinale lige prvakov, a na različna načina – Bayern bo želel zabiti dva, tri, štiri gole ali še kakšnega več, Portov cilj bo ohraniti mrežo nedotaknjeno čim dlje, nato pa morebiti razrvanim Bavarcem zadati končni udarec iz nasprotnega napada.

Nemogoče se zdi, da bi lahko nogometaši Porta ponovili predstavo s prejšnje srede, ko so visoko prijeli igralce Bayerna, jih tesno pokrivali in bili za nameček nagrajeni še s poljubom sreče. Moštvo Pepa Guardiole je resda povsem zdesetkano, odsotni so dejansko ključni aduti (zanesljivo Robben in Alaba, najbrž tudi Ribery in Schweinsteiger, morda celo Lahm in Bernat), toda nemški prvak ima vendarle dolgo klop za rezerve, ob tem pa Gurdiola z začetno enajsterico kolobari bolj pogosto kot bavarski kmetje z žiti in s hmeljem. Moštvo je vajeno igrati v spremenjenih postavitvah in z različnimi nogometaši.

Portov trener bo imel težje delo, četudi mu manjkata le dva kaznovana igralca – asa z obeh bokov Danilo in Sandro –, kolumbijski napadalec Jackson Martinez pa čuti bolečino v dimljah, a naj bi bil nared. Prav pri srednjih napadalcih bi lahko izpostavili še po eno podobnost in razliko med Bayernom in Portom. Oba premoreta »centerforja« najvišje ravni. Toda Martinez ne bi mogel biti močnejši in spretnejši, domači adut Robert Lewandowski pa ne bi mogel igrati bolj inteligentno. Medklic: Borussia Dortmund ni naključno zašla v krizo šele po odhodu Lewandowskega in ne že po prestopu Maria Götzeja ...

Bayernovo zmago napoveduje tudi zgodovina: portugalski klubi so doslej igrali v Münchnu deset tekem: 8 so jih izgubili, dve remizirali, Bayern je dobil tudi zadnjih osem izločilnih dvobojev s Portugalci. Prav tako Bayern ne bi postal pionirski klub v Evropi, ki bi mu uspelo izničiti zaostanek (najmanj) dveh golov s prve tekme na tujem. To je v ligi prvakov uspelo že sedmim: prvi Barceloni, leta 2000 s Chelseajem (3:1, 1:5), zadnjemu pa Chelseaju, in sicer v lanskem četrtfinalu proti PSG (3:1, 0:2).

Na igrišču seveda ne bo odločala zgodovina, pač pa dnevna forma, kakovost, taktika in sreča, ki je v specifičnih tekmah, kot so izločilne, pogosto odločilna. Kdo bo bolj učinkovit: domači trojček Götze-Lewandowski-Müller ali gostujoči napad Quaresma-Martinez-Brahimi. Izjemno pomembna bo bitka nekdanjih soigralcev iz Reala v zvezni vrsti: 33-letni Xabi Alonso je bolj izkušen, deset let mlajši Casemiro, ki je resda načet, pa hitrejši.