Nogometni svet: Bayern ostaja brez pete zvezdice, Ødegaard prvič v kadru Reala

Lauent Blanc, Zlatan Ibrahimović in Javier Pastore bodo po zagotovilih Nasserja Al-Khelaifija tudi v prihodnje člani PSG.

Objavljeno
28. april 2015 10.58
Posodobljeno
28. april 2015 11.06
SOCCER-GERMANY/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

München - Na dresih nogometašev münchenskega Bayerna se že nekaj let nad grbom lesketajo štiri zvezdice. Prav nič drugače ne bo niti v naslednji sezoni, pa čeprav so Bavarci medtem osvojili že svoj 25. naslov nemških prvakov.

Razlog je povsem preprost: nemška nogometna liga (DFL) je ob ustanavljanju bundeslige leta 1963 postavila zgornjo mejo za tovrstno okrasje in to so štiri zvezdice. Klub iz bavarske prestolnice si je četrto nadel ob proslavi 20. naslova državnih prvakov in je z naskokom najuspešnejši nemški klub. Eno zvezdico, ki si jo moštvo lahko prisvoji po tretjem naslovu, imajo Werder Bremen, Stuttgart in HSV. Dve zvezdici za najmanj pet naslovov imata obe Borussii (Dortmund in Mönchengladbach), tri za deset naslovov oziroma štiri za dvajset pa je uspelo pripeti le Bayernu.

Sistem v Nemčiji je precej bolj zapleten, kot je temu primer v številnih drugih evropskih državah, denimo v Italiji. Tam je potrebnih deset naslovov za prvo zvezdico, dvajset za drugo itd.

Ødegaard upa na debi

Šele 16-letni norveški čudežni deček Martin Ødegaard bo na jutrišnji tekmi madridskega Reala z Almerio prvič sedel na klopi prvega moštva belega baleta na prvenstveni tekmi. Carlo Ancelotti je bil zaradi številnih poškodb primoran v kader vključiti kar tri mlade nogometaše.

»Jutri bodo v ekipi trije mladi igralci, Odegaard, (Borja) Mayoral in (Diego) Llorente. Mislim, da bosta dva od treh na klopi in bi lahko dobila priložnost za igro,« je na današnji novinarski konferenci razkril italijanski strateg na klopi španskih in evropskih prvakov.

Real bo tudi jutrišnjo tekmo moral odigrati brez poškodovanih Karima Benzemaja, Luke Modrića in Garetha Bala, kaznovana sta tudi Dani Carvajal in Sergio Ramos. Dobra novica za galaktike je ta, da bi se najdražji izmed naštete peterice soigralcem lahko priključil že v soboto, ko madridski velikan gostuje v Sevilli. »Verjamemo, da bo Bale nared za Sevillo. Sam že trenira. Če bo šlo vse po načrtih, bo z ekipo v četrtek. Drugače je s Karimom, mislim, da bo z ekipo začel trenirati v nedeljo,« je povedal Ancelotti.

Blanc bo tudi naslednjo sezono vodil Ibrahimovića, Pastoreja ...

Po nedavnem izpadu bogatega pariškega kluba iz lige prvakov, pa tudi po incidentih, s katerimi se je soočal Zlatan Ibrahimović, se je v zvezi s kadrovanjem PSG začelo govoriti o korenitih spremembah. No, po zagotovilih bogatega lastnika Parižanov, Katarca Nasserja Al-Khelaifija, bodo najpomembnejši členi ekipe ostali v Parizu.

Prvem zvezdniku ekipe Zlatanu Ibrahimoviću se pogodba na Parku princev izteče po naslednji sezoni, vendar Šved po letošnji naj ne bi odšel. »Z nami ostaja tudi v prihodnji sezoni, to je zagotovo. To velja tudi za Javierja Pastoreja,« je za časopis Le Parisien dejal Khelaifi in na listo nedotakljivih dodal tudi napadalca Edinsona Cavanija. Bogasti šejk si v svoje gnezdo hkrati želi pripeljati francoskega reprezentanta in člana Juventusa Paula Pogbaja.