Bayernov učenec, Borussiin biser

Vzrok za Realov gol v Dortmundu v prvi polfinalni tekmi LP Mats Hummels je vroča žemljica.

Objavljeno
28. april 2013 11.20
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Če bi se madridskemu Realu v torek posrečil senzacionalen zasuk, bi bil Mats Hummels zagotovo eden od največjih osmoljencev polfinalnih dvobojev lige prvakov. Če si bo nemški prvak še drugič v zgodovini kluba priigral finalno vstopnico najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu, bodo njegove delnice še krepko višje.

Hummels, krivec za edini Realov gol v Dortmundu, je bil kljub hudi napaki prepričljiv in nepremagljiv v dvobojih z Realovimi zvezdniki. Za strokovnjake je bila njegova napaka minorna. Nekako je bila sporočilna in je razkrila, da je nemški reprezentant igralec z izjemno psihološko trdnostjo. Spodrsljaj postavnega, 192 cm visokega štoperja ni vrgel s tira in po njem je igral tako odlično, kot da ni storil ničesar, kar bi zatemnilo oči trenerju Jürgenu Kloppu ali desettisočim navijačem na znamenitem Westfalenstadionu. Bil je celo boljši in še bolj samozavesten. Ironija je, da je prav on pred dvobojem napovedal: »Ključno je, da ne prejmemo gola in zmagamo.« Uresničila se mu je vsaj druga želja.

Hummels, eden od simbolov Kloppove Borussie, je nogometaš z zelo pisano biografijo. V njej najbolj bode v oči, da je nogometno »gimnazijsko« obdobje preživel na Bavarskem – reci in piši pri Bayernu. Bavarski velikan je krepko zasidran v družinskem deblu Hummels. Oče Hermann je bil dolga leta eden vodilnih koordinatorjev v mladinski nogometni šoli münchenskega kluba, dokler ga lani ni zamenjal Stephan Beckenbauer, sin častnega predsednika Franza. Hermann je tudi sinov menedžer. Prav zadnje mesece je eden od najbolj obleganih mož. Nenavadno je, da je v zakulisni igri Realov lobi tik pred zdajci vrgel v javnost prestop Maria Götzeja k Bayernu, da naj bi iz Porurja proti Bavarski odšel tudi prvi zvezdnik veličastne srede, Robert Lewandowski. Med vsemi prestopnimi špekulacijami pa ni bilo mogoče zaslediti Hummelsa. Čeprav Barcelona sploh ni skrivala, da je eden od najresnejših kandidatov za selitev v Katalonijo in eden od ključnih mož v Barcelonini prenovi. Čeprav je o njem na glas razmišljal Alex Ferguson.

»Niti enega resnega stika nisem imel z omenjenimi klubi. Slišal pa sem veliko. Toda povejte mi, kdo od največjih zvezdnikov ne bi imel ambicij, da bi igral za najboljše klube na svetu,« se je razgovoril oče Hermann, ki ima izjemno sladke skrbi. Manchester United in Barcelona sta s svojimi »starčki« (Carles Puyol, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić) na štoperskih položajih res v škripcih in za »preživetje« med najboljšimi potrebujeta sveže, mlajše moči.

Hummelsovo prihodnost ima v rokah klub. Predsednik Reinhard Rauball igralca ceni morda celo bolj kot trener Klopp. »On je nezamenljiv. Kadar je poškodovan ali kaznovan, ga močno pogrešamo. V obrambi je steber, v igri je ustvarjalec, hkrati pa postavlja visoke standarde,« je dejal nekdanji solidni nogometaš, pravnik, že tretjič sanator kluba in član socialdemokratske stranke (SPD). Da, tudi to je pomembno, ko gre za nemški »fussball«. Borussia je največja tekmica Bayerna in pomeni politično protiutež krščanskodemokratski uniji (CDU), ki ji pripadajo vodilni možje münchenskega kluba.

Mats Hummels je izdelek nove nemške doktrine, ki je dobila temelje po blamažah na SP leta 1998 in EP 2000 in jo je dolga leta vodil Bayernov športni direktor Matthias Sammer, nekdanji zvezdnik in trener Borussie, s katero je leta 1997 osvojil ligo prvakov. Tudi Sammer je bil nekoč izjemen branilec z občutkom za igro. In prav Hummelsa uvrščajo v kategorijo štoperjev ustvarjalcev – hitrih, spretnih in tehnično dovršenih z občutkom za ustvarjanje igre. To so značilnosti, ki so pisane za Barcelonin slog igre, cenjene so tudi pri trenerjih, ki se zanašajo na štoperje z enostavnimi rešitvami. Seštevek znanja je jasno izražen tudi v evrskih številkah: pred zaključnimi boji v LP je bil Hummels na voljo za približno 25 milijonov evrov. Deset, dvajset odstotkov navzgor bosta navrgla dvoboja z Realom. A Borussii ni treba siliti v prodajo. Götze in Lewandowski ji bosta prinesla več kot 60 milijonov evrov.