Bayernov višek navdušuje Anfield

Liverpool bo jeseni zaigral tudi v Mariboru. Eden od največjih zvezdnikov je Emre Can.

Objavljeno
25. avgust 2017 17.09
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Delovno poletje je Emreja Cana izstrelilo v prvi razred nemških nogometašev. Nemškega reprezentanta vzgaja Liverpool, pri katerem je pod taktirko Jürgena Kloppa že postal eden od najvidnejših igralcev. Podobno vlogo pridobiva tudi v »Elfu«, s katerim je v eni od glavnih vlog osvojil pokal konfederacij.

Kot da bi bil 24-letnik rojen za nenavadno razvojno pot. Prve nogometne korake je naredil v rojstnem Frankfurtu, njegovo nadarjenost so opazili pri Bayernu in star 15 let je postal član akademije najslavnejšega nemškega kluba. Ostra konkurenca ga je ob prehodu med člane prisilila, da je odšel v Leverkusen k Bayerju. Tam je ostal samo eno sezono 2013/2014, saj je tedanji Liverpoolov trener Brendan Rodgers ocenil, da ja igralec po njegovem okusu, in je za 12 milijonov evrov prestopil na Anfield.

Can Liverpoolovih navijačev še ni povsem prepričal, tako kot je, na primer, selektorja Nemčije Joachima Löwa, ki mu je v Rusiji zelo zaupal, in trenerja Kloppa. Pri njem ima tako rekoč nedotakljiv status, resnici na ljubo tudi pri bolj poučenih nogometnih kibicih, ki vedo, da je njegova igralna raznovrstnost resnično dodana vrednost za moštvo rdečih. Njegovi navijači Cana niso uvrstili v najboljšo klubsko enajsterico minulo sezone. Tolaži se lahko s priznanjem za najlepši ali najbolj atraktiven gol sezone: volej s polškarjicami proti Watfordu.

Naziv najboljšega igralca povratne tekme za uvrstitev v ligo prvakov proti Hoffenheimu je potrdil, da Can vstopa v morda zanj najpomembnejšo sezono. V njej bo moral pokazati, da je lahko eden od ključnih igralcev Liverpoola in da si bo zagotovil selektorjev poziv za svetovno prvenstvo. Še posebno če bo Brazilec Philippe Coutinho, za katerega pravi, da je eden od najboljših na svetu, zapustil Liverpool. Trener Klopp ga poskuša uveljaviti kot najbolj raznovrstnega zveznega igralca, ki lahko »dirka« med obema kazenskima prostoroma v visokem ritmu in zabija gole. Oster ritem je tudi značilnost Kloppove filozofije. »Vse meritve so potrdile, da Liverpool najbolje od vseh igra v najvišjem ritmu. To je trenerjev slog,« je svoj pogled razkril tudi Can.

Toda tudi Can je zdaj Liverpoolova boleča točka, saj se klub in igralec nikakor ne moreta usesti za mizo in pogovoriti o podrobnosti za podaljšanje pogodbe, ki se bo Canu iztekla prihodnje leto. Klopp pomirja in zatrjuje, da ni bojazni, da bi njegov pomemben varovanec zapustil Anfield, prav tako Can pojasnjuje, da svoj obstanek ne pogojuje z višjo plačo. Ta v zadnjem letu pogodbe znaša 60.000 evrov na teden in je resnično ena od najmanjših med prvokategorniki. Tega se zavedajo tudi v klubu, zato si želijo, da bi čim prej opravili pogovore in jih sklenili z novo pogodbo z izdatnim poviškom.

V Nemčiji velja prepričanje, da Can lahko postane naslednik rojaka Mesut Özila v »Elfu«, ko se bo bližal reprezentančni upokojitvi. Arsenalov plejmejker je eden od zaščitnih znakov reprezentance, ki prav pod Özilovo igralno taktirko niza uspehe in bo prihodnje leto v Rusiji branila naslov najboljše na svetu.

»Hočem biti Emre Can. Nočem posnemati nikogar, spoštujem in cenim pa vse igralce, s katerimi me primerjajo,« je odločno povedal nogometaš, za katerega v Liverpoolu trdijo, da bi lahko bil novi Steven Gerrard. Tako ga je prvi označil Rodgers. Toda tudi pri tej oceni, je Can jasen. »Hvaležen sem, da me primerjajo z legendo, toda še niti blizu nisem njegovi ravni. Še dolga pot je pred menoj, da bi lahko dosegel njegov sloves in ugled,« se je spoštljivo odzval Can in dodal: »Takšne primerjave me samo motivirajo, da bom nekoč še boljši.«