FIFA prestavila odločitev o gostitelju SP 2026

Izredni volilni kongres, na katerem bo izbran novi predsednik zveze, bo 16. decembra. Organizator SP 2026 bo znan kasneje.

Objavljeno
10. junij 2015 11.00
Posodobljeno
10. junij 2015 11.18
Switzerland FIFA Election
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) bo 16. decembra v Zürichu organizirala izredni volilni kongres, na katerem bo izbrala novega predsednika, poroča britanski BBC.

Zadnji predsednik Fife Sepp Blatter, ki je bil na svojem položaju od leta 1998, je 2. junija odstopil s predsedniškega mesta, potem ko so zvezo začeli povezovati s številnimi korupcijskimi aferami.

Blatterjev naslednik naj bi bil tako znan že konec tega leta, pri čemer BBC dodaja, da bo FIFA uradni datum izrednega volilnega kongresa sporočila v mesecu juliju.

Eden izmed potencialnih kandidatov za novega predsednika organizacije je jordanski princ Al bin al-Hussein, ki se je edini zoperstavil Blatterju na letošnjih volitvah in pred drugim krogom, ko je bilo jasno, da ima Švicar večjo podporo, umaknil svojo kandidaturo, veliko podporo pa naj bi imel tudi sedanji predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini.

Organizator SP 2026 bo znan kasneje

Generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke je razkril, da bo zveza prestavila izbor organizatorja svetovnega prvenstva leta 2026.

Fifa bi morala po prvotnih načrtih o prireditelju tega prvenstva odločati maja leta 2017 v Kuala Lumpurju, kar pa se ne bo zgodilo zaradi obtožb o nepravilnostih pri izbiri organizatorjev svetovnih prvenstev leta 2018 (Rusija) in 2022 (Katar).

Glavni preiskovalec domnevnih nepravilnosti pri določanju organizatorjev svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Michael Garcia je konec preteklega leta v obširnem poročilu predstavil svoje ugotovitve, na podlagi katerih pa je Fifa ugotovila, da ni bilo nepravilnosti in je Rusijo in Katar oprala suma korupcije. Garcia je po tej odločitvi odstopil s svojega položaja.

Glavni favorit za organizacijo SP leta 2026 so Združene države Amerike, med potencialne kanddiate pa sodijo še Kanada, Mehika in Kolumbija.