Bernstein: članice Uefe bi morale bojkotirati SP

Nekdanji predsednik angleške nogometne zveze David Bernstein je ostro napadel Mednarodno nogometno zvezo.

Objavljeno
17. november 2014 12.51
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Nekdanji predsednik Angleške nogometne zveze (FA) David Bernstein je javno kritiziral delo Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in pozval članice Evropske nogometne zveze (UEFA), naj se odrečejo nastopu na svetovnem prvenstvu.

71-letni Bernstein je bil presenečen nad odločitvama Fife, ki je Katarju podelila organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022, nato pa po obsežni preiskavi ugotovila, da pri Katarjevi kandidaturi za SP ni bilo nobenih nepravilnosti.

»Izbira Katarja je bila ena izmed najbolj nenavadnih odločitev v zgodovini športa, kot da bi bilo prvenstvo sredi zime na Islandiji,« je bil kritičen Bernstein in šel še korak dlje: »Fifa je totalitarna organizacija, deloma me spominja na stari sovjetski imperij. Ljudje ne smejo javno spregovoriti, saj bi jih nemudoma zatrli.«

Bernstein bi bojkotiral SP

Nekdanji predsednik FA je zaradi slabega dela Mednarodne nogometne zveze javno pozval članice Evropske nogometne zveze, naj se odrečeju nastopu na svetovnem prvenstvu.

»Če bi se zgolj Anglija odločila za bojkot, bi se ji ostali smejali. Če bi bil še zaposlen na angleški nogometni zvezi, bi naredil vse, kar je v moji moči, da bi ostale članice Uefe prepričal v bojkot prvenstva. Prepričan sem, da bi bilo kar nekaj držav na naši strani. To se sliši kot drastičen ukrep, vendar pa delovanje Fife ne izboljšuje, temveč je slabše iz leta v leto. V Uefi je 54 članic, med njimi Nemčija, Španija, Italija, Francija in Nizozemska, ki so zelo vplivne. Brez njih ne bi mogli organizirati resnega svetovnega prvenstva. Te evropske države imajo ustrezen vpliv, če bi se želele poslužiti predlaganega ukrepa,« je še pojasnil David Bernstein.