Bilićevi začasno prizemljili Leicester

Anglija: vodilno moštvo lige pred zahtevnim urnikom.

Objavljeno
17. april 2016 23.28
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Ali je ogrožena ena največjih zgodb v zgodovini angleškega klubskega nogometa? Tako se sprašujejo navijači vodilnega Leicestra, ki je včeraj iztržil točko v tekmi z West Hamom, pri tem pa ostal brez izključenega Jamieja Vardyja. Prvi adut Anglije na prihajajočem euru v Franciji bi trenerju Claudiu Ranieriju prišel še kako prav v izjemno zahtevnih prihajajočih dvobojih.

V Leicestru so bili seveda začasno navdušeni nad točko, ki jo je klubu v 95. minuti tekme z londonskim West Hamom prinesel argentinski rezervist Leonardo Ulloa, in sicer z bele točke! Leicester je bil v tej sezoni nagrajen že z enajstimi enajstmetrovkami – uspešno jih je izkoristil devet –, kar je največ med vsemi v premier league.

Po temeljitem premisleku in zavedanju, kako močne tekme se nahajajo pred njimi, pa so »lisice« vendarle obžalovale zapravljeno vodstvo iz 18. minute, ko je svoj 22. gol v sezoni zabil prvi napadalec Jamie Vardy. Ta je v 56. minuti resda pustil na cedilu soigralce, potem ko mu je sodnik pokazal drugi rumeni karton zaradi simuliranja prekrška.

Leicester bo šel torej v naslednjo tekmo z Valižani po tri točke brez Vardyja, prav dvoboj s Swanseajem pa bo na »papirju« še najlažja preizkušnja med vsemi, ki sledijo za moštvo trenerja Claudia Ranierija. Leicester se bo namreč nato po vrsti pomeril s tremi močnimi klubi, kot so Manchester United, Everton in Chelsea. Če bi o angleškemu prvaku za sezono 2015/16 odločalo zadnje kolo, bi bilo prav zanimivo spremljati, kako bi se torej zoperstavil nekdanjemu trenerju Chelsea, pri katerem je Ranieri zapustil dober vtis, zato ga navijači še danes visoko spoštujejo ...

»Prav sleherno tekmo igramo na vso moč, torej z dušo, srcem in krvjo,« je po včerajšnjem remiju z zasedbo Slavena Bilića zatrdil Ranieri, in po njegovem so bili v zadnji minuti nagrajeni z enajstmetrovko prav zavoljo nepopustljivega odnosa do igre. »Lahko se le zahvalim nogometašem in navijačem. V vsakem trenutku do konca sezone moramo verjeti v zgodbo o fantastičnem uspehu. To je zelo pomembno iz psihološkega zornega kota pred prihajajočimi izzivi,« je še dodal Italijan in priznal, da jih je West Ham »dobrodošlo« streznil in prizemljil pred finišem angleškega prvenstva.

Ranieri ima verjetno kar prav, saj ne popuščajo vsi njegovi tekmeci. Arsenalu (60 točk) je resda vnovič spodrsnilo, tako da je izpadel iz boja za naslov prvaka, bolj realno pa se bo udaril za dve vstopnici v ligo prvakov – eno neposredno in eno prek kvalifikacij – s prerojenim Manchester Cityjem (60) in še enim klubom iz Manchestra, Unitedom (56). »Topničarji« so bili namreč ob zmago v londonskem derbiju s Crystal Palacom v izdihljajih tekme. Na ta način ostajajo pri le eni zmagi z Londončani v tej sezoni (Tottenham, Arsenal, West Ham, Chelsea, Crystal Palace), kar je najmanj po daljni sezoni 1963/64.

Klub, ki dejansko ne popušča, je Tottenham. Londončani lahko ogrozijo senzacionalen razplet angleške sezone, saj bi Tottenham z morebitno drevišnjo zmago v Stoku znižal zaostanek za Leicestrom na 5 točk. Toda že remi na drevišnji večerni tekmi bi naslov angleškega prvaka močno približal Leicestru.

Aston Villa ob 250 milijonov €

V Angliji je zanimivo na obeh koncih lestvice. Newcastle se je s trenerjem Rafaelom Benitezom vrnil v igro za obstanek, potem ko je visoko premagal Swansea, to pa ni uspelo Aston Villi, ki je minimalno izgubila v Manchestru. »Villa« bo izpadla v drugo angleško ligo prvič po sezoni 1986/87, to pa se bo zgodilo ob »najmanj primernem« času za izpad iz elite. Zakaj? Avgusta bo začela veljati nova pogodba o prodaji TV pravic, vredna 8,3 milijarde funtov (10,45 mia €). Če se klubu, ki ga vodijo Američani, v naslednjih treh letih ne bo uspelo vrniti v premier league, bo samo na račun TV pravic izgubil najmanj 200 milijonov funtov (251 milijonov €). J. S.