Birsa ali Kaka proti triu Sanchez-Messi-Neymar

Nocojšnji večer nogometne lige prvakov bo prinesel vnovično snidenje Milana in Barcelone.

Objavljeno
21. oktober 2013 22.10
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Tretje »kolo« nogometne lige prvakov bo posebej zanimivo tudi za slovenske navijače. Teden špansko-italijanskih derbijev bosta jutri končala Real Madrid in Juventus, že drevi pa bi lahko dobil v majici Milana priložnost Valter Birsa, ki bo eden od adutov Italijanov v vnovič težko pričakovani tekmi z Barcelono.

Za kako velika derbija gre, govori tudi zgodovina: Real (9), Juventus (2), Milan (7) in Barcelona (4) imajo v svojih vitrinah kar 22 naslovov evropskega prvaka, skupaj pa so osvojili kar 261 različnih lovorik in pokalov! Še nekaj let nazaj si je bilo težko predstavljati, da bi bil del te zgodbe tudi slovenski reprezentant. Toda Valter Birsa se je v zadnjih tednih prebil med nosilce igre Milana, tudi zadnje snidenje Lombardijcev z Videmčani je zaznamovala mojstrovina »Bikija«, čigar usluge so prejšnji teden v Bernu pogrešali vsi Slovenci.

Milan kotira na drugem mestu skupine H, glede na stavne kvote bi bil uspeh za Italijane že remi. Toda klub s takšnim ugledom in tradicijo, kot je Milan, vselej meri na zmago. Derbije Milana in Barcelone so nekoč zaznamovali Helenio Herrera, Luis Suarez, Nils Liedholm, Rivaldo, Frank Riijkard, Demetrio Albertini, Andrej Ševčenko, Ronaldo, Ronaldinho in Zlatan Ibrahimović, drevi naj bi bil v ospredju trizobi Barçin napad Sanchez-Messi-Neymar. »Tekma z Barcelono je idealna za to, da vidimo, kako deluje skupina, ki sestavlja moštvo, ki je izrazit 'underdog' (angleški izraz za ekipo, ki ima majhne možnosti za zmago oziroma uspeh). 'Underdog', ki ga pooseblja vse bolj presenetljivi Milanov adut Valter Birsa,« je včeraj zapisal eden od uglednih novinarjev na »škornju«. Bomo videli, ali bo Birsa dobil prednost pred Kakajem tako kot nazadnje z Udinesejem ...

Barcelona je favorit, toda Milanov trener Massimiliano Allegri, ki slovi kot mojster taktične priprave in prilagoditve na značilnosti tekmeca, ve, kako velike težave so imeli Katalonci na zadnjem gostovanju v Pamploni. Osasuni so res »skrili žogo«, toda, kaj Barçi pomaga 77-odstotna posest žoge, če pa so Neymar, Fabregas in druščina le trikrat nevarno streljali na vrata gostiteljev. »Ključna bo obramba. Če bomo ohranili mirno kri, ko bo Barcelona pletla mrežo, in to plete proti sleherni ekipi na svetu, imamo velike možnosti za uspeh. Kakšen gol že lahko zabijemo,« je prepričan Allegri, ki bi lahko poslal v ogenj tudi Maria Balotellija (v napadu ima še Matrija, Robinha in Nianga). Allegri visoko ceni Šempetrčana: »Birsa napreduje, trdo gara na treningih in se je že vklopil v ekipo. Predstavlja dober nakup.« O tem, kako je Birsa pristal v Milanu, pa je spregovoril kar Milanov prvi operativec Adriano Galliani: »Do dogovora s predsednikom Genoe Enricom Preziosijem smo prišli poleti na eni od plaž ob morju.«

Tudi Barcelonin trener Tata Martino se zaveda, kakšna je razlika med Barço z Messijem in Barço brez njega, zato naj bi poslal Argentinca na igrišče od prve minute prvič po 28. septembru, ko je na gostovanju v Almerii zabil gol in poškodovan odšel z igrišča že v prvem polčasu. Zanimivo, vodstvo Barcelone naj bi v dogovoru z Martinom spremljalo morebitne zamenjave za izkušena Iniesto (29) in Xavija (33) – Gündogana (Borussia D.), Wilsherea (Arsenal) in Kokeja (Atletico M.). Oba kluba naj bi nocoj igrala v postavitvah 4-3-3.

Pred Birso nad Barço še Benedičič in Barišić

Že ob 15. uri bosta del derbija Milana in Barcelone dva slovenska nogometaša. Z novo evropsko sezono namreč vzporedno s »člansko« ligo prvakov poteka tudi mladinsko tekmovanje, med upi Milana pa sta tudi 18-letna Žan Benedičič in Maks Barišić. Prvi je vezist mlade reprezentance (U-21), drugi napadalec selekcije U-19. Četa trenerja Filippa Inzaghija, nekdanjega ostrostrelca Milana, ima po dveh kolih na lestvici 6 točk, toliko kot Barça.