Blatter in Platini v preiskavi, grozi jima suspenz

Prva moža v nogometu Sepp Blatter in Michel Platini sta se znašla pod preiskavo neodvisne etične komisije v okviru FIFA.

Objavljeno
27. september 2015 11.47
SOCCER-FIFA/BLATTER
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ženeva - Razvpiti predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter in njegov kolega na čelu Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini sta se po zadnjih razkritjih o domnevnih nezakonitih izplačili znašla pod notranjo preiskavo neodvisne etične komisije v okviru FIFA. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične jima grozi prepoved opravljanja vseh funkcij v nogometu.

Novico, ki še dodatno kvari ugled obeh krovnih nogometnih organizacij, so v svojih nedeljskih izdajah objavili v švicarskih in angleških medijih. Pri Schweiz am Sonntag so »na podlagi zanesljivih informacij« sporočili, da Blatterju in Platiniju grozi suspenz. »Če obstaja sum, omenjeni nadzorni organ sproži formalni postopek, kajti v nogometu pravila veljajo za vse enako, ne glede na njihov položaj ali ime,« je za švicarski časnik povedal predstavnik omenjene komisije Andreas Bantel.

Preiskovalci so opravili hišno preiskavo na sedežu FIFA v Zürichu, pri čemer so zasegli relevantne dokumente. Preiskali so tudi pisarno Blatterja, proti kateremu je tožilstvo v petek sprožilo postopek, in hkrati sporočili da je zaradi sumljivih poslov pod drobnogledom tudi sedanji predsednik UEFA Platini, ki naj bi leta 2011 od Blatterja prejel dva milijona frankov.

»Joseph Blatter je osumljen nepravilnega plačila v višini dveh milijonov švicarskih frankov Michelu Platiniju, predsedniku UEFA, na stroške FIFA,« so sporočili tožilci in dodali, da se je sporni denarni prenos zgodil leta 2011. Šlo naj bi za delo, ki ga je UEFA domnevno opravila med letoma 1999 in 2002.

Njen prvi mož Platini je glavni kandidat za naslednika odhajajočega Blatterja na predsedniškem stolčku FIFA, a bi zadnja razkritja lahko pošteno ogrozila njegovo prihodnost na vodilnem mestu v nogometu. Če bi se uresničile najhujše napovedi o suspenzu, Francoz na volilnem kongresu 26. februarja prihodnje leto ne bi mogel kandidirati.