Bo Howard Webb zaščitil Josipa Iličića?

Drevi za četrtfinale nogometne evropske lige. Skomina bo sodil Oblaku, Šajn bo nadzoroval Bezjaka. Kamplovi z Baslom.

Objavljeno
20. marec 2014 00.57
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Trije slovenski nogometni legionarji imajo lepe možnosti za nadaljevanje poti proti Torinu, ki bo 14. maja gostil finale evropske lige. Josip Iličić bo poskušal presenetiti Juventus v majici Fiorentine (prva tekma 1:1), lepo kaže Janu Oblaku v vratih Benfice, ki je že v Londonu premagala Tottenham (3:1), boj za vsak meter igrišča pa čaka Kevina Kampla (Salzburg) proti Baslu (0:0).

»Iličić je nogometaš redke vrste. Njegov pregled nad igro in ustvarjalnost sta neverjetna – kot bi imel na hrbtu dodaten par oči. Toda, pozor, z Iličićem moraš ravnati zelo previdno. Mora se počutiti dobro, dobiti mora občutek, da je pomemben del moštva. Njegova psihološka trdnost je odločilen dejavnik za uspešne igre,« je odgovoril Maurizio Zamparini, ko so ga včeraj vprašali, kaj bi svetoval trenerju Fiorentine Vincenzu Montelli. Palermov predsednik je imel poseben odnos s Kranjčanom, še danes rad poudari, da ga je le redkokdo omrežil kot »Jojo« s svojimi predstavami v rožnati majici.

Zdi se, da je Montella »slišal« kontraverznega Zamparinija, v zadnjih dneh namreč vneto pripravlja udaren napad za tekmo z Juventusom, v katerem sta Mario Gomez in Iličić poletni okrepitvi Fiorentine za dobrih 30 milijonov evrov. Nemško-slovenska naveza je v 79. minuti prve tekme na Juventusovem štadionu že zrežirala akcijo za tedaj končnih 1:1, toskanski navijači bodo tudi nocoj upali na kakšen preblisk Iličića in rušilno moč Gomeza. Montella je obema namenil delni počitek na nedeljski tekmi s Chievom, zato naj bi nocoj prav Gomez in Iličić najbolj ogrožala vrata Gigija Buffona. Dodaten veter v jadra vijoličastih je bila prav zmaga s Chievom, prva po petih tekmah suše (Parma, Esbjerg, Lazio, dvakrat Juventus).

O tem, ali bo Iličić igral, kot napoveduje njegov nekdanji predsednik »Zampa«, bo odločal tudi glavni sodnik Howard Webb. Sloviti Anglež sodi med najboljše sodnike na svetu, leta 2010 je delil pravico v finalih lige prvakov in mundiala v Južni Afriki. Webb slovi kot avtoritativen sodnik, ki ne pade pod vpliv navijačev ali osebja ob igrišču, zagovarja čvrsto igro, ki domuje v premier league, in ne prekinja igre, če za to ni potrebe. Njegov slog sojenja – Webb dopušča ostro igro, grobosti pač ne – bo pravšnji preizkus tudi za Josipa Iličića.

Medtem ko Fiorentina uživa minimalno »prednost« zaradi doseženega gola v gosteh, pa je Benfica z nogo in pol dejansko že v četrtfinalu evropske lige. Na igrišču štadiona luči, ki je gostil tudi finale evropskega prvenstva leta 2004, bo kar šest Slovencev: ob vratarju Janu Oblaku še glavni sodnik Damir Skomina in njegovi pomočniki Bojan Ul, Slavko Vinčić, Roberto Ponis in Jure Praprotnik. Oblakovi ekipi kaže zares dobro, po zmagi v Londonu s 3:1 pa so ugodni izidi za Benfico tudi morebitni porazi z 0:1, 0:2, 1:2, ... Tudi Salzburg ima v dvoboju z Baslom še vse v svojih nogah, na Solnograškem pa pričakujejo povsem drugačno tekmo kot pred tednom dni na severozahodu Švice, ko je šlo za razplet brez golov. Kevin Kampl in soigralci namreč doma ne znajo igrati drugače kot z vsemi topovi. Še najmanj možnosti za četrtfinale EL ima Roman Bezjak, saj Ludogorec po domačem porazu z Valencio (0:3) lahko reši le še čudež. Najverjetnejše slovo Bolgarov od zanje zgodovinske sezone v Evropi bo nadzoroval slovenski delegat Vlado Šajn.