Bogat izplen Maribora v Evropi: 4.780.000 evrov

Pod taktirko športnega direktorja Zlatka Zahovića je Maribor v Evropi igral 48 tekem z 48 igralci.

Objavljeno
13. december 2013 18.19
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Liga prvakov je še neuresničen cilj, toda Maribor pod taktirko športnega direktorja Zlatka Zahovića doživlja tekmovalni in poslovni razcvet. S četrtkovim podvigom in zgodovinsko uvrstitvijo med 32 najboljših v evropski ligi, resda v drugi kakovostni razred klubskega nogometa, se obeta rekordno leto 2013.

Zmage na igrišču poleg športnih uspehov, užitkov, prestiža in veselja podjetju NK Maribor zagotavljajo milijone. Že lani je Maribor s svojimi športnimi in poslovnimi podvigi presegel 10 milijonov evrov letnega proračuna – znašal je natančno 10.365.665. Obrise rekordnega leta je četrtkova zmaga krepko zarisala – Maribor si je samo v letošnjih dvanajstih tekmah v Evropi že priigral 4.780.000 evrov iz nagradnega sklada Evropske nogometne zveze, pri čemer niso všteti drugi prihodki – od prodaje vstopnic, oglaševanja, prodaje igralcev ... Kvalifikacijski del za ligo prvakov je klubu navrgel 2.680.000 €, uvrstitev urstitev v šestnajstino finala je zagotovila 2,1 milijona €. Preboj med 16 najboljših bi navrgel še dodatnih 350.000 €.

Začel s točko, končal s sedmimi

Maribor in Zahović sta evropsko pot začela v sezoni 2009/10, potem ko so vijolični leto prej zaradi ligaškega poloma izpustili evropska tekmovanja. Že prvi poskus odmevnega nastopa v Evropi je nakazal, da bi Maribor s trenerjem Darkom Milaničem lahko igral vidno vlogo. Po zmagoslavju v Zürichu v 2. kolu kvalifikacij za LP (3:2) je bil v Ljudskem vrtu švicarski prvak premočan (3:0), evropsko ligo pa je preprečila praška Sparta (0:2, 0:1). V sezoni 2010/11 je ostal tik pred vrati EL, ko je izgubil s Palermom (0:3, 3:2). Naslednjo sezono se je Maribor znova potegoval za LP, potem ko je prejšnjo Slovenijo v kvalifikacijah za LP zastopala Luka Koper. Izraelski Maccabi iz Haife je bil boljši v 2. kolu kvalifikacij (2:1, 1:1), v nadaljevanju pa je Maribor vendarle opravil z urokom napredovanja v skupinski del tekmovanja. Prek škotskega Rangers je prvič igral v EL. Končni izkupiček skupinskega dela tekmovanja v konkurenci Bruggeja, Birminghama in Brage je bila točka – 1:1 proti Bragi v Ljudskem vrtu. V naslednji sezoni 2012/13 je Maribor na poti v LP v zadnjem kvalifikacijskem kolu ustavil zagrebški Dinamo (1:2, 0:1), a si je Maribor že zagotovil napredovanje v EL. Začel ga je z zgodovinsko prvo zmago proti Panathinaikosu (3:0), v izjemno težki skupini, kjer sta bila tekmeca še slovita Lazio in Tottenham, je osvojil štiri točke. V LV je s Tottenhamom igral 1:1. Vrhunec je bil letošnji tretji zaporedni nastop v EL, potem ko je bila za LP boljša Viktoria iz Plzna. Sezono je Maribor začel s hrvaškim trenerjem Antejem Čačićem na čelu, leto 2013 pa je končal Ante Šimundža, ki je prav v EL pripravil največjo senzacijo. V petih tekmah so Mariborčani pod njegovo taktirko osvojili sedem točk in se uvrstili med 32 najboljših.

48 igralcev, 48 tekem, 21 strelcev

Dvoboj z Wiganom je bil že 48. evropski v Zahovićevi dobi. V petih sezonah je priložnost dobilo prav toliko igralcev – 48. Zadnji novinec na seznamu je bil prav Zlatkov sin Luka Zahović, ki je prve evropske minute okusil v Kazanu. Mariborska bilanca je negativna – zmagal je na 18 tekmah, neodločeno je igral na 10 tekmah, izgubil pa jih je 22 z razliko v golih 65:72. Na seznamu strelcev je 19 nogometašev, vključno z bivšim Dinamovim igralcem Milanom Badljem in Bruggejevem Ryanom Donkom, ki sta zatresla lastni mreži. Najučinkovitejši vijolični strelec je kapetan Marcos Tavares, ki je dosegel 16 golov, več kot gol pa so še dosegli: Dejan Mezga 10, Dalibor Volaš in Robert Berić po 7, Agim Ibraimi 5, Josip Iličić 3, Aleš Mertelj 2.