Boljši, a premalo samozavestni

Nogomet: Olimpija v težavah, Gorica in Domžale z odliko.

Objavljeno
01. julij 2017 01.56
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpijada je obdobje med enimi in drugimi olimpijskimi igrami, nogometni Olimpiji grozi, da bo v svoji »olimpijadi« spisala klavrn štiriletni ciklus. Poraz z 0:1 v prvi tekmi kvalifikacij za evropsko ligo na Finskem je resda nadomestljiv, a z drugačno Olimpijo: samozavestno, igrivo, učinkovito ...

Prvi dve leti Olimpijine olimpijade sta minili brez njene udeležbe v evropskih pokalih, lanska se je spotaknila že na prvi slovaški oviri, letošnja? Na odgovor bo treba počakati do četrtka zvečer, ko bo znano, kdo je boljši – Olimpija ali Vaasa, najbolj neugodna med vsemi tekmeci slovenskih klubov v 1. kolu kvalifikacij. 

Daleč od oči, daleč od srca. In daleč od objektivne ocene, kaj je dobrih 2600 kilometrov od doma opravila statistično precej boljša zeleno-bela evropska odprava. Trener Igor Bišćan ni skrival razočaranja in nezadovoljstva, toda tako kot igralci je prepričan, da je Olimpija boljša.

»Žal mi je, da tekme ni bilo mogoče videti. Moja ocena je tako subjektivna, ampak igrali smo dobro. V prvem polčasu bi morali zabiti en gol iz štirih lepih priložnosti. Gola ne zabijemo, smo sredi pripravljalnega obdobja. Mislim, da doma lahko dosežemo več kot gol, ker kakovost ni vprašljiva, a je tudi res, da je tekmec poseben. Zna se postaviti in onemogočiti ustvarjalnost pred svojim kazenskim prostorom,« je po neprespani noči, potem ko so zeleno-beli domov prišli okoli 5. ure zjutraj, povedal Bišćan.

Še »zelenega« trenerja čakajo naporni dnevi. Olimpija mora dvigniti telesno kondicijo igralcev, najti ustrezno taktično različico, motivirati nogometaše ... Tudi tavanja v iskanju ustrezne zasedbe kaže omejiti na minimum. Trener bo moral razčistiti tudi pri sebi, komu kaže zaupati. Se bo zanašal na to, kar vidi na treningih ali na izostren čut, ki naj bi ga okrepil v vrhunski igralski karieri na najvišji klubski ravni?

Nemanja Mitrović, steber obrambe, ki je samo enkrat izpustila iz vajeti tekmece, je pritrdil trenerjevi oceni: »Težko je biti pameten, saj smo si priigrali nekaj lepih priložnosti, ampak to ne pomaga veliko, saj smo jih zapravili. Vseeno mislim, da smo boljši in da bomo v Stožicah to tudi pokazali. Verjeti moramo vase, z nami bodo navijači in igrali bomo na naravni travi, ki nam bolj ustreza.«

Vratar Nejc Vidmar je bil skoraj brez dela in je izpostavil srečo: »Na žalost je tako, iz ene oziroma dveh priložnosti smo prejeli gol. Upanje vzbuja dobra igra, vsekakor pa moramo še veliko delati. Še vedno smo v obdobju ustvarjanja nove ekipe in verjamem, da nam bo v Stožicah uspelo zasukati izid. S pozitivno držo in odločnostjo bomo šli po zmago za napredovanje.«

Zrela Gorica in prehitre Domžale sta z zmagama s po 2:0 nad Širakom in Floro polepšala izkupiček slovenske trojice. Njuni napredovanji v 2. kolo kvalifikacij praktično nista ogroženi, saj sta poražena tekmeca, Širak in Flora, za razred slabša.