Borussia ponižala Bayern na Allianz Areni

V derbiju nemškega nogometnega prvenstva je Borussia Dortmund s 3:0 premagala Bayern, ki je doživel drugi zaporedni poraz.

Objavljeno
13. april 2014 00.44
FBL-GER-BUNDESLIGA-MUNICH-DORTMUND
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Potem ko so si že prejšnji mesec zagotovili nov naslov v nemškem nogometnem prvenstvu, so očitno nogometaši Bayerna brez prave motivacije v bundesligi. V derbiju na domači Allianz Areni jih je Borussia iz Dortmunda premagala s kar 3:0, varovanci trenerja Pepa Guardiole pa so tako doživeli že drugi zaporedni poraz v domačem prvenstvu.

Za sladko zmago nad velikim tekmecem so zadeli Henrikh Mkhitaryan, Marco Reus in Jonas Hofmann, Bavarci pa so tako doživeli šele prvi domači poraz v bundesligi po oktobru 2012. Ekipa, ki je tekmo končala z le 10 možmi, prav tako še ni dosegla zmage, odkar ima naslov že zagotovljen.

Guardiola je po tekmi dejal, da je podoben padec forme že doživel v času službovanja v Barceloni. »Ko že osvojiš naslov, lahko pride do teh težav. Tudi v Barceloni se mi je to zgodilo. Doslej smo vedno dobro igrali v obrambi, toda danes tega nismo zmogli,« je dejal Španec, ki porazu ni pripisal večjega pomena.

Namesto njega je bil kritičen športni direktor Matthias Sammer. »Imeli smo težave z ritmom in sestavo akcij. Sprejeli nismo niti ene pravilne odločitve na igrišču,« je dejal.

Z zmago se je Dortmund utrdil na drugem mestu in povečal prednost pred tretjim Schalkejem na tri točke. To skoraj zagotovo že pomeni, da bodo imeli zagotovljen nastop v naslednji sezoni lige prvakov. Za rumeno-črne tokrat ni igral Robert Lewandowski, ki bo že čez nekaj mesecev oblekel Bayernov dres. Zamenjal ga je Pierre-Emerick Aubameyang.

V prvem polčasu gledalci niso videli veliko priložnosti, v 20. minuti pa je padel prvi gol. Mkhitaryanu je podal Reus, Armenijec pa je zabil svoj sedmi zadetek v sezoni.To je bila že peta tekma zapored, na kateri se je Bayern znašel v zaostanku in lovil izenačenje. Blizu je bil Mario Mandžukić, ki je skušal z volejem premagati vratarja Romana Weidenfellerja.

V Bayernu so imeli težave tudi zaradi poškodbe vratarja Manuela Neuerja, ki je ob polčasu ostal v slačilnici, zamenjal ga je Lukas Räder. A je 20-letnik že po nekaj minutah v vratih prejel zadetek: po prodoru Mkhitaryana, je Aubameyang nesebično podal do Reusa, ki ni kompliciral in zabil 14. v sezoni. Že sedem minut pozneje je Dortmund vodil s 3:0. Branilcu Javiju Martinezu je spodrsnilo, ko je lovil dolgo žogo, Hofmann pa je imel veliko časa, da se je pripravil na strel in zadel.

Sodniki so za tem razveljavili Mandžukićev gol zaradi prepovedanega položaja, predčasno pa je moral v slačilnico Rafinha zaradi udarca Mkhitaryana v sodnikovem podaljšku.