Brazilija favorit na svojem mundialu

Žreb skupin svetovnega prvenstva bo 6. decembra, razprava o »najboljših« pa je že zaživela.

Objavljeno
21. november 2013 18.21
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Do začetka svetovnega prvenstva v Braziliji sta še 202 dneva, FIFA pa bo izžrebala skupine na jubilejnem 20. mundialu šele 6. decembra. Toda po remiju Urugvaja z Jordanijo je znanih vseh 32 udeležencev elitnega nogometnega plesa, zato so se že razvnele razprave o favoritih prvenstva, pričakovanih najboljših strelcih turnirja in o možnostih skritih adutov za morebitno senzacijo.

Število vprašanj, ki so pred žrebom sprožila polemiko med uporabniki spletnih forumov in številnimi poznavalci, lahko skrčimo na številko 7. Če zanemarimo želje navijačev posameznih reprezentanc, ki seveda vsi po vrsti želijo vse najboljše predvsem svojim zvezdnikom, so glavne dileme znane, in sicer:

1) Bo Brazilija osvojila že 6. naslov svetovnega prvaka?

Stavnice že razmišljajo v tej smeri, saj so prav Brazilcem oblikovale najnižjo kvoto za morebiten naslov prvaka. Tudi selektor Luiz Felipe Scolari je potrdil, da je edini cilj »seleçaa« vrnitev pokala v domovino romantičnega nogometa.

2) Bo sanjski španski rod zmagal – po EP '08, SP '10 in EP '12 – na četrtem zaporednem turnirju?

»Španija bo preživela skupino, toda potem bi se lahko hitro poslovila. Več znakov kaže, da Španci niso tako dominantni, kot so bili v zadnjih šestih letih, to potrjujejo tudi njihove zadnje kvalifikacije, spodrsljaja s Finsko in Francijo – obakrat je zabil gol branilec Ramos, ne pa njihovi ofenzivci –, težave v Gruziji in na Finskem itd. Xavi bo v Braziliji star že 34 let,« meni Raymond Domenech, bivši selektor Francije.

3) Katera reprezentanca bo razočaranje mundiala in katera bo najlepše presenetila?

V teoriji lahko razočarajo le favoriti, torej Brazilija, Španija, Nemčija, Argentina, ... Največ svetovnih analitikov in strokovnjakov med morebitna presenečenja turnirja, oziroma ekipe, ki lahko udarijo iz ozadja, uvršča Belgijo in Kolumbijo. »Ena od njiju bo igrala v polfinalu,« so zapisali v italijanskem dnevniku Gazzetta dello Sport.

4) Kdo bo najboljši strelec turnirja, ki bo nasledil Thomasa Müllerja (dejansko so zadeli po 5 golov Müller, Diego Forlan, Wesley Sneijder in David Villa)?

Če bi razmišljali na »prvo žogo«, je odgovor preprost: Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo. Pogled na prejšnje turnirje hitro ovrže to trditev, najboljšega strelca pa gre iskati med ekipami, ki bodo igrale največ tekem (7) – torej med polfinalisti.

5) Bo Lionel Messi naposled zasijal tudi v majici Argentine?

»Imel sem srečo, da sem osvojil vse možne lovorike v majici Barcelone in najrazličnejše individualne nagrade. Z naslovom svetovnega prvaka bi izpolnil svoje sanje, sanje soigralcev in argentinskega naroda,« priznava Messi in izpostavlja ključni cilj sezone: »Vrhunec forme načrtujemo prav za SP, na katerem bodo naše glavne tekmice Brazilija, Španija in Nemčija. Z govoricami o moji poškodbi se ne obremenjujem. Vajen sem, da ljudje govorijo o vsem, kar je povezano z mano. Jaz bom tedaj že nared.«

6) Katera afriška zasedba bo prišla najdlje?

Podobno kot za Lionela Messija velja za najboljša afriška igralca zadnjega desetletja, Samuela Eto'oja (Kamerun) in Didierja Drogbaja (Slonokoščena obala). Predvsem slednji je imel v Južni Afriki ob sebi pravo sanjsko moštvo, toda ni preživel skupine z Brazilijo in Portugalsko. Bo prihjodnje leto bolje?

7) Bo Nemčija, ki je v zadnjih letih kraljevala na tekmovanju mlajših selekcij, naposled naredila odmeven dosežek tudi med člani?

Nemci imajo v nogah največ dinamita, toda najprej se bodo morali znebiti »italijansko-španskega sindroma«, saj sta jih na zadnjih turnirjih kot po pravilu premagovali prav ti ekipi. Tudi na EP 2012 je kazalo, da ne bo tako, a je »elf« odšel domov na ščitu že v polfinalu.

To so vprašanja, ki bodo razvnemala svetovno nogometno družino do začetka šampionata 12. junija. J. S.