Brazilski protest s črnimi dresi proti rasizmu

Brazilci so na prijateljski tekmi gladko ugnali Gvinejce, obenem pa so tudi na izviren način opozorili na navzočnost rasizma v športu.
Fotografija: Brazilska nogometna reprezentanca je prvič doslej nastopila v črnih dresih. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Brazilska nogometna reprezentanca je prvič doslej nastopila v črnih dresih. FOTO: Albert Gea/Reuters

Brazilska nogometna reprezentanca je v soboto v Barceloni odigrala prijateljsko tekmo z Gvinejo in jo premagala s 4:1. V prvem polčasu so njeni igralci nosili črne drese, s tem pa izrazili svoj protest proti rasizmu, ki je velika težava v nogometu. Z njim se spopadajo tudi brazilski reprezentanti, v zadnjem času največ igralec Reala Vinicius jr.

«Z rasizmom se ni igrati, zato smo morali izraziti protest. Igralci s pred tekmo pokleknili, prvič v 109-letni zgodovini brazilske selekcije pa so naši igralci nosili črne drese,» so sporočili iz brazilske zveze, ki namerava svoj boj proti rasizmu nadaljevati tudi na torkovi prijateljski tekmi proti Senegalu v Lizboni.

Vinicius jr., ki je tokrat nosil številko 10 – ta je sicer v ekipi last poškodovanega Neymarja –, je bil strelec zadnjega gola za Brazilijo, uspešen je bil z enajstmetrovke. Pred tem so mrežo zatresli še Joelinton, Rodrygo in Eder Militao. Serhou Girassy je v prvem polčasu izid znižal na 1:2.

Preberite še:

Komentarji: