Brez Messija ni argentinskih golov in zmag (VIDEO)

Od Argentine je bila v 14. kolu južnoameriških kvalifikacij za nogometno SP z 2:0 boljša predzadnja Bolivija.

Objavljeno
29. marec 2017 09.27
SOCCER-WORLDCUP-BOL-ARG/
J. P.
J. P.

La Paz - Tradicija se nadaljuje. Ko argentinska nogometna reprezentanca v južnoameriških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji igra z glavnim zvezdnikom Lionelom Messijem, je uspešna (šest dvobojev, pet zmag), kadar ne more računati na njegovo pomoč, pa praviloma potegne kratko (osem obračunov, ena zmaga). To se je vnovič potrdilo sinoči, ko so Argentinci pogrešali Barceloninega virtuoza, ki mora štiri tekme kazensko počivati zavoljo neprimernega obnašanja do uradnih oseb, in pokleknili na gostovanju pri predzadnji Boliviji, ki je bila boljša z 2:0.

Poraženci so bili brez Messija neprepoznavni v napadu, saj so v celotnem dvoboju le trikrat sprožili v okvir tekmečevih vrat, a je Carlos Lampe ostal nepremagan, medtem ko so gostitelji iz štirih poskusov iztržili dva zadetka, v vsakem polčasu po enega. V prvem ga je prispeval 31-letni napadalec Bolivarja Juan Arce (v kvalifikacijah je bil uspešen prvič po enoletnem postu), po glavnem odmoru še »Kitajec« Marcelo Martins Moreno. Argentina je tako padla na peto mesto razpredelnice, a ima za drugouvrščeno Kolumbijo še vedno znosne štiri točke zaostanka, jo pa že v prihodnjem kolu konec avgusta čaka vroče gostovanje v Urugvaju.

Precej bolj prepričljivi pa ostajajo vodilni Brazilci, ki so v tem ciklusu razred zase, v 14. kolu so namreč vpisali že deseto zmago, v zadnjih osmih obračunih niso oddali niti točke. Težav jim ni sinoči predstavljal niti Paragvaj, saj so trikrat zatresli njegovo mrežo, za nameček je Neymar, ki se je odkupil enajst minut pozneje z golom za 2:0, v 53. minuti zgrešil najstrožjo kazen. O popolni prevladi gostiteljev govori tudi vsa statistika na čelu s kar 65-odstotno posestjo žoge in razmerjem strelov (20:2, v okvir vrat 8:0) in kotov (11:2). Paragvaj je klecnil tretjič v zadnjih štirih tekmah, Brazilci pa so prvi, ki so si iz južnoameriških kvalifikacij že zagotovili vozovnice za Rusijo.

IZIDI JUŽNOAMERIŠKIH KVALIFIKACIJ

Bolivija : Argentina 2:0 (Arce 31., Moreno 52.)
Ekvador : Kolumbija 0:2 (Rodriguez 20., Cuadrado 34.)
Čile : Venezuela 3:1 (Sanchez 5., Paredes 7., 22.; Rondon 63.)
Brazilija : Paragvaj 3:0 (Coutinho 34., Neymar 64., Marcelo 86.)
Peru : Urugvaj 2:1 (Guerrero 34., Flores 62.; Sanchez 30.)

VRSTNI RED

1. Brazilija 33, 2. Kulumbija 24, 3. Urugvaj 23, 4. Čile 23, 5. Argentina 22, 6. Elvador 20, 7. Peru 18, 8. Paragvaj 18, 9. Bolivija 10, 10. Venezuela 6.