Brez opravičil v boj za EP

Nekdanji Ajaxov kapetan Danny Blind je postal selektor nizozemske reprezentance.

Objavljeno
06. julij 2015 11.46
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Med poletnim premorom v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v nogometu 2016 je pogled na skupino A, kjer je Nizozemska komaj na 3. mestu, zelo nenavaden. Tudi bolj površni spremljevalci kvalifikacijskih bojev so namreč že dolga leta vajeni prepričljivih predstav »Oranja«, ki pa se mu je tokrat zataknilo. Zato je sloviti Guus Hiddink odstopil, novi selektor pa je postal Danny Blind.

Kako velik je bil preplah v vrhu Nizozemske nogometne zveze (KNVB), je jasno potrdila prav bliskovita odločitev o novem šefu vroče reprezentančne klopi sredi prejšnjega tedna. Hiddinku so, ne glede na izjemen ugled iz preteklosti, šteli dneve, za odhod pa se je odločil sam. A očitno to vodilnih ni presenetilo, »načrt B« je bil že na mizi, Blind, doslej še brez izkušenj v vlogi glavnega trenerja, pa se je razveselil ponudbe.

Pogled na klop nizozemske vrste bo zdaj sicer privabljal spomine na izjemna nogometaša – novi selektor je nekoč blestel v obrambni verigi Ajaxa, kot kapetan je pred natanko dvema desetletjema dvignil lovoriko zmagovalcev lige prvakov. Takrat je amsterdamsko moštvo v izjemnem dunajskem večeru ugnalo moštvo Milana, ki je konec osemdesetih doživelo vzlet prav po zaslugi okrepitev iz dežele mlinov, tulipanov in tudi odličnih nogometašev. In med njimi je bil tudi Marco van Basten, zdaj Blindov pomočnik na klopi izbrane vrste.

Slednja je še lani v manj opevani zasedbi kot štiri leta prej v Južni Afriki blestela na svetovnem prvenstvu, končno 3. mesto je bilo za pomlajeno »Oranje« po zmagi nad gostitelji s kar 3:0 izjemen uspeh. Režiser podviga Louis van Gaal je moral zapustiti svoje izbrance, saj ga je že čakalo novo delo v Manchestru pri slovitih rdečih vragih, nihče med vznesenimi nogometnimi navdušenci na Nizozemskem pa ni dvomil o uspešnem nadaljevanju zgodbe pod vodstvom izkušenega Hiddinka. Toda sledili so večeri razočaranja, poletje 2015, torej eno leto pred naslednjim velikim ciljem, evropskim prvenstvom v Franciji, je Nizozemska pričakala z desetimi točkami v skupini na 3. mestu za vodilno Islandijo (15 točk) in drugouvrščeno Češko (13).

Zdaj je pred novim selektorjem cilj povsem jasen. »Ni časa za filozofijo, razpredanje in dolgoročne obljube. Zanima me le uvrstitev na evropsko prvenstvo,« je bil odločen v prvi predstavitvi javnosti Danny Blind, ki je bil že blizu selitve na Otok, za van Gaalom v Manchester, a reprezentančna naloga je bila na koncu vendarle bolj mikavna.

»Danny Blind je zavrnil imenitno ponudbo Uniteda,« so v teh dneh pisali britanski časniki in kar razočarano poročali, da pri velikem klubu ne bo Blinda st. Njegov sin Daley je namreč v moštvu rdečih vragov, na Nizozemce pa v Manchestru stavijo še iz časov sijajnega strelca Ruuda van Nistelrooya, pozneje ga je nasledil Robin van Persie. »Ponudba iz Manchestra je bila res lepa, toda če si ambiciozen, ni lepšega kot delati s svojo reprezentanco,« je razložil Blind. Podpisal je triletno pogodbo, do avgusta 2018, številni pripadniki navijaške armade v oranžnih majicah kajpak upajo najprej na zasuk v teh kvalifikacijah kot nato tudi na uspešne predstave na šampionatu stare celine ter pozneje v letu 2018 še na svetovnem prvenstvu.

Toda selektor kljub triletni pogodbi še ne razmišlja tako daleč v prihodnost. Najprej si želi opraviti te kvalifikacije. »Ni več opravičil! Moramo biti samozavestni in zmagati na preostalih štirih tekmah, začenši z uvodno septembrsko predstavo proti vodilni Islandiji,« se dobro zaveda novi prvi mož klopi in se kajpak zaveda tako zahtevnega oktobrskega gostovanja v Kazahstanu kot tudi poznejšega domačega dvoboja z nogometno prebujeno Češko. »Potrebujemo mirno kri. Ne bom še razkrival taktike, o njej se moram pogovoriti s sodelavci in z igralci. Jasno, upam tudi, da bo Arjen spet nared,« za uvod ni pozabil Bayernovega zvezdnika Robbna, zdaj že dolgo poškodovanega, lani pa ključnega moža na igrišču ob nizozemski poti do brona na svetovnem prvenstvu.