CAS zavrnil Platinija, ki ni več predsednik UEFA

Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani je francoskemu nogometnemu funkcionarju kazen zgolj skrajšalo.

Objavljeno
09. maj 2016 11.39
Posodobljeno
09. maj 2016 11.39
Switzerland Soccer Platini CAS
J. P.
J. P.

Lozana - Pritožba suspendiranega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija zoper šestletno kazen prepovedi udejstvovanja v nogometu na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani se je 60-letnemu Francozu izjalovila, saj jo je CAS zavrnila oziroma zgolj ublažila sankcije (s šestih na štiri leta). Kot je takoj po razglasitvi odločitve dejal Platinijev odvetnik, bo nekdanji francoski reprezentant in Juventusov zvezdnik zato odstopil z mesta prvega moža UEFA, kar je Francoz tudi že storil v uradni izjavi za javnost. Za nameček koruptivni funkcionar, ki so ga po prstih udarili zaradi prejema spornega izplačila 1,8 milijona evrov, ne bo smel obiskati štadionov gostiteljev letošnjega eura.

Prvotno sta bila Platini in nekdanji predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter ob koncu lanskega leta zaradi neprepričljivega argumentiranja denarne transakcije kaznovana z osemletno prepovedjo slehernega udejstvovanja v nogometu, a je pritožbeni odbor FIFA sankcije februarja omilil na šest let, CAS pa jima je »odrezal« še po dodatni dve leti. Če bi bil Platini v svoji nameri uspešen, bi lahko - še pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva - vnovič zasedel predsedniški stolček v FIFA. Med pričami na osemurnem zaslišanju konec aprila v Lozani je bil tudi Blatter.

»Prejel sem odločitev CAS, ki jo imam za očitno nepravično. Kazen mi preprečuje kandidaturo za predsednika FIFA na prihodnjem volilnem kongresu. Z evropskimi nogometnimi zvezami sem se dogovoril za odstop z mesta predsednika UEFA, zdaj pa se bom posveti nadaljevanju boja za svojo pravico na švicarskem sodišču, na katerem bom dokazal nedolžnost. Življenje me je mnogokrat presenetilo z lepimi presenečenji, s katerimi sedaj lahko živim,« je pojasnil zdaj že nekdanji prvi mož evropskega nogometa, ki so mu tudi prvotno denarno kazen znižali za dvajset tisočakov na 60.000 švicarskih frankov. Do izbruha afere je bil tudi eden glavnih organizatorjev letošnjega eura v Franciji, na katerem pa zdaj ne bo mogel sodelovati v nobeni uradni vlogi.

Platini je v procesu po izreku kazni vztrajal, da ni bilo pri spornem plačilu ničesar nelegalnega: »Skušam doumeti, zakaj in kako sem se znašel v tem. Opravil sem delo, poslal fakturo, bil plačan in odvedel davek. Kaj je etična komisija FIFA počela med letoma 2011, ko sem prejel plačilo, in 2015? Kar naenkrat se je zbudila - ravno v letu volilnega kongresa FIFA, na katerem naj bi bil med kandidati tudi jaz. Neverjetno!« Francoz vztraja, da ga ne bi smeli postaviti v isti koš kot Blatterja, ki je bil dolga leta pod očitki korupcije.

Platinija in Blatterja so ujeli s posebnim računalniškim programom za hitro iskanje sumljivih transakcij, preiskovalci pa so pri razkrivanju nečednosti v vrstah FIFA uporabili tudi posebno softversko opremo za finančni nadzor, s katero so lahko izsledili sumljivo plačilo, težko 1,8 milijona evrov. Posebni program iz kopice podatkov preiskovalce opozori na osebe, pooblaščence posameznih bančnih računov, ki pa niso njihovi pravni lastniki. Podobno programsko opremo, kot tuje agencije povzema STA, uporablja tudi nemški mehanizem za nadzor finančnega trga (Bafin).

Prepoved je sicer Platiniju preprečila opravljanje predsedniške funkcije pri UEFA, pa tudi kandidaturo 26. februarja letos za predsednika FIFA, namesto njega je v igro vstopil generalni sekretar Gianni Infantino in bil izvoljen. »Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju se Blatterju ni posrečilo dokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru je bila neprepričljiva, zato jo je komisija zavrnila. S tem, da mu ni interesov FIFA uspelo postaviti na prvo mesto in se vzdržati vsega, kar bi lahko bilo v nasprotju z interesi zveze, je kršil zaupanje do FIFA,« so ob izreku v sporočilu za javnost zapisali predstavniki komisije.

Brez začasnega predsednika

UEFA po Platinijevem odstopu ne bo imela začasnega predsednika. Izvršni odbor zveze se bo sestal 18. maja v Baslu, ko bo odločal o prihodnjih korakih ter o razpisu in pripravah na volilni kongres.

PLATINI PO KONCU IGRALSKE KARIERE

1988-1992: selektor francoske reprezentance
1992-1998: sopredsednik organizacijskega odbora SP 1998 v Franciji
od 2002: član izvršnega odbora UEFA
od 2007: predsednik UEFA