Čeferin: Blatterju do izvolitve pomagala tudi arogantna UEFA

Predsednik NZS Aleksander Čeferin je v pogovoru za STA poudaril, da je bila vnovična izvolitev Seppa Blatterja pričakovana.

Objavljeno
29. maj 2015 23.14
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo priznal, da je pričakoval vnovično izvolitev Seppa Blatterja. Obenem je opozoril na problem korupcije v krovni nogometni organizaciji in poudaril, da je Švicarju do petega mandata posredno pomagala tudi Evropska nogometna zveza (UEFA).

»Evropa v odnosu do drugih zvez deluje arogantno, nastopa z višine. Uefa se mora pokazati z druge plati, potem bi lažje prepričali v spremembe. Če si jemlješ pravico, da imaš samo ti prav in si obenem aroganten do drugih, potem se to da politično izkoristiti. Na eni strani je bogata Evropa, ki vam želi vse vzeti, na drugi strani smo ostali, je geslo, s katerim se ljudi zlahka animira. To je napaka evropske zveze, ki je preveč agresivna,« je prepričan Čeferin, ki meni, da predsednik UEFA Michel Platini proti Blatterju nastopa preveč neposredno.

Prvemu možu NZS se ob tem zdi vprašljivo tudi vmešavanje nekdanjih nogometnih zvezdnikov ter vidnih svetovnih politikov. »To povzroči odpor pri drugih. Kar se politikov tiče (npr. britanskega premierja Davida Camerona in nemške kanclerke Angele Merkel op. p.), pa ne vidim prav nobene potrebe po vmešavanju v nogomet.«

Blatter pričakovano

Čeferinu se kljub škandalom, ki v zadnjih dneh pretresajo krovno nogometno zvezo, vnovična izvolitev Blatterja ne zdi presenetljiva. »V glavnem se je vedelo, kdo ga podpira in kdo ga ne, zato je ta rezultat pričakovan,« je dejal in v isti sapi opozoril na probleme, ki jih bo treba razrešiti: »FIFA bo morala narediti veliko korakov k spremembi ugleda. V tem trenutku je prevelika povezava med Fifo in korupcijo. Upam, da vrh Fife ve, kako bodo to naredili.«

Pri vsem skupaj jim ne pomagajo v medijih napovedana dodatna zaostrevanja na relaciji UEFA-FIFA, ki so pogojena s številom mest za nastop na svetovnih prvenstvih 2018 in 2022, ki jih bo na jutrišnjem zasedanju FIFA namenila UEFI.