Čeferin kot Infantino

Gre za volilno kapanjo najvišje ravni, kakršno si je izbral že Gianni Infantino v boju za predsednika FIFA.

Objavljeno
03. september 2016 01.45
šipić čeferin
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ne bodi presenečen, če bo Čeferina v naslednjih dneh podprlo še več članic evropske nogometne družine, sem odvrnil znancu, ki me je vprašal za mnenje o realnih možnostih kandidata NZS za to, da bi se 14. septembra v Atenah zavihtel na vrh UEFA. Pavšalen spremljevalec volitev predsednika UEFA bi namreč težko razumel, kako filigransko natančno volilno kampanjo je zasnoval štab Aleksandra Čeferina v boju za nasledstvo legendarnega Michela Platinija. V javnost kapljajo le s pipeto odmerjene novice o podpori Čeferina iz posameznih nacionalnih nogometnih zvez, pri čemer se zdi časovna objava novic o podpori naključna. To ne drži.

Čeferinov štab je izbral strategijo z opaznimi primesmi predvidljivih psiholoških učinkov. Potem ko sta ga vnaprej podprla skandinavsko-nordijski blok držav in Italija, je Čeferin dokončno opozoril nase nogometno Evropo v Moskvi, ko so ga podprle članice »regionalne konference«. Gre za neformalno združenje članic UEFA z območja jugovzhodne Evrope, okrepljeno za Turčijo in Rusijo, ki je pred leti vzniknilo prav ob pomoči Nogometne zveze Slovenije. Čeferin je dobro unovčil dejstvo, da sta nekdanji Jugoslavija in Sovjetska zveza prispevali v Uefo kar 18 članic, ob nekdanjih zvezdnikih à la Davor Šuker in Dejan Savičević, ki v pisarnah ne preigravajo tako spretno kot nekoč na igrišču, se je dobro znašel, z nekaterimi je spletel prijateljske vezi. Pri tem je zanimivo, kako podobno govorijo o Čeferinu njegovi javni podporniki. Italijanski predsednik Carlo Tavecchio je bil nad njim navdušen že ob prvem srečanju, njegov ruski kolega Vitalij Mutko je zatrdil, da je »optimalen kandidat za predsednika UEFA v časih, ki so pred nami«. Izvršna odbora nemške in francoske zveze sta se sestala z vsemi tremi kandidati, nato pa soglasno podprla »Slovenca, ki zagovarja tesnejše stike med nacionalnimi zvezami in klubi, ob tem pa kaže resno namero k zagotovitvi enotnosti in solidarnosti med vsemi v Evropi«.

Gre za volilno kampanjo najvišje politične ravni, kakršno si je izbral že Gianni Infantino v boju za predsednika FIFA. »Thank you for your support« (hvala za vašo podporo) in »your support is appreciated« (vaša podpora je dobrodošla) je tedaj Infantino dnevno/tedensko komentiral glasove podpore z vsega sveta na družbenih omrežjih, pri čemer so ti glasovi prihajali v javnost v podobni časovni amplitudi kot pri Čeferinu.

Težko je verjeti, da bi v torek na srečanju najboljših klubov (ECA) v Ženevi prišlo do novega razmerja moči znotraj UEFA. Trenutni položaj kandidatov v troboju za predsednika UEFA bi namreč lahko napovedali v stavniškem jeziku: realna kvota na zmago 48-letnika iz Grosuplja bi znašala približno 1,05, četudi bi Angel Maria Villar in Michael van Praag lahko igrala s »handicapom (1:0)«, torej s prednostjo enega gola.