Čeferin ostal še brez enega protikandidata

Osem dni pred volilnim kongresom v Atenah je iz igre za predsedniški stolček UEFA izstopil Španec Angel Maria Villar.

Objavljeno
06. september 2016 23.22
FILES-FBL-ESP-WC-2018-LOPETEGUI
J. P.
J. P.

Ljubljana - Osem dni pred volilnim kongresom v Atenah, na katerem bodo izbrali naslednika suspendiranega Francoza Michela Platinija, je iz tekme za predsedniški stolček Evropske nogometne zveze (UEFA) izstopil eden od treh kandidatov, Španec Angel Maria Villar Llona, trenutno predsedujoči krovni nogometni organizaciji stare celine. Tako sta v igri za prestižno funkcijo ostala zgolj še prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin in nizozemski kandidat Michael van Praag.

Šef španskega nogometa je sicer nedavno, enako kot njegova tekmeca, uspešno prestal poseben test integritete pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), ki je tako vsem trem prižgala zeleno luč za sodelovanje na volilnem kongresu v Atenah, vseeno pa v Villarjevem življenjepisu ostaja črn madež, ki sicer na mnenje FIFA ni vplival. Španskega funkcionarja je namreč etična komisija lanskega novembra opozorila, ker ni sodeloval v preiskavi glede izbora prireditelja nogometnega svetovnega prvenstva čez dve leti (izvedla ga bo Rusija), zaradi česar je moral seči v žep po 25.000 švicarskih frankov denarne kazni.

Nedavno je 66-letni visoki nogometni uradnik na spletni strani španske zveze objavil svoj program, v katerem je stavil na transparentnost in demokratičnost ter ga naslonil na tri stebre. Prvi je bil razvoj in varovanje organizacije, ki bi se morala nagibati k preglednosti in omogočati demokratično sodelovanje, drugi je razvoj in promocija nogometa v Evropi, tretji pa zaščita igre in igralcev. Večine nogometnih velesil stare celine, tudi Francije in Nemčije, s takšnim programom ni prepričal.

Villar v nasprotju s Čeferinom in podobno kot Van Praag ni javno oznanjal, katere nacionalne zveze so mu zagotovile volilni glas, vseeno pa je danes zatrdil, da se za predčasno kapitulacijo ni odločil zavoljo morebitnega pomanjkanja podpore: »Kljub veliki podpori sem se po temeljitem razmisleku odločil za dokončen umik.« V Madridu živeči Španec, tudi nekdanji nogometaš Athletica Bilbaa, je sicer funkcionar FIFA že od leta 1998, ta čas je prvi podpredsednik UEFA in v času brezvladja tudi začasni predsedujoči.

Menda so ga prepričali številni glasovi iz domovine, češ da naj ostane predsednik Španske nogometne zveze (RFEF) še vsaj en mandat, čeprav je na vročem stolčku že od davnega leta 1988. Eden njegovih najglasnejših kritikov je predsednik tamkajšnjega prvoligaškega tekmovanja Javier Tebas. Čeferina je v volilni tekmi uradno podprlo že 23 držav, za volilno zmago pa potrebuje vsaj 28 glasov od 55 članic UEFA. Kot zadnji doslej ga je za svojega kandidata danes izbral še Azerbajdžan.