Čeferin podelil nagrado: malokdo premore takšne vrednote kot Klose

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je poklonil nekdanjemu nogometašu Miroslavu Kloseju in ga izbral za prejemnika nagrade predsednika Uefe za leto 2023.
Fotografija: Miroslav Klose v majici Nemčiji med tekmo z Brazilijo na mundialu 2014. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Odpri galerijo
Miroslav Klose v majici Nemčiji med tekmo z Brazilijo na mundialu 2014. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je poklonil nekdanjemu nemškemu nogometašu Miroslavu Kloseju in ga izbral za prejemnika nagrade predsednika Uefe za leto 2023, so danes sporočili pri Uefi. Nagrada je priznanje za izjemne dosežke, poklicno odličnost in zgledne osebne lastnosti – vrednote, ki jih Nemec pooseblja kot malokdo drug, še dodajajo na zvezi. Klosejev vpliv presega strelske dosežke, saj je v dveh primerih izjemne poštene igre poosebljal svojo izrednost in športno vedenje, ki jima v svetu nogometa ni para.

Dvakrat dal prednost integriteti svoje ekipe pred morebitno prednostjo

V svoji bogati karieri je Klose dvakrat zavrnil možnost izkoriščanja sodniških napak in dal prednost integriteti svoje ekipe pred morebitno prednostjo. Leta 2005 v dresu nemškega Werderja je Kloseja v kazenskem prostoru zaustavil vratar Bielefelda Mathias Hain. Sodnik je pokazal na najstrožjo kazen in rumeni karton vratarju, toda Klose je delilcu pravice zagotovil, da se je Hain pred tem najprej dotaknil žoge in da naj kazen ne velja. Sodnik je po tem znova ocenil situacijo in razveljavil prekršek in rumeni karton.

Aleksander Čeferin FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Aleksander Čeferin FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Sedem let pozneje med tekmo italijanskega prvenstva med Napolijem in Laziem je zdaj 45-letnik spet pokazal svoj izjemen značaj. Ko se je zdelo, da je Nemec svoji ekipi zagotovil zgodnjo prednost po strelu z glavo, je napadalec brez pomislekov obvestil sodnika, da je z roko preusmeril žogo mimo vratarja Morgana De Sanctisa, odločitev pa je bila spremenjena.

»Skozi imenitno nogometno zgodovino so nekatera imena sijala z avro odličnosti, ki jo je težko ponoviti. Eno takih imen je Miroslav Klose. Klosejeva pot od skromnih začetkov do najboljšega strelca v zgodovini svetovnega prvenstva ni le dokaz odločnosti in spretnosti, temveč tudi športnega duha, ki presega meje profesionalizma in samega športa,« je dejal Čeferin. »S svojim vedenjem in odločenostjo, da se zavzema za to, kar je prav, je zgled generacijam športnikov po vsem svetu,« je še dodal predsednik Uefe.

Ko se je pri osmih letih preselil iz Poljske v Nemčijo je s svojim talentom kmalu pritegnil pozornost klubov po vsej državi in se pridružil mladinski šoli Kaiserslauterna. Njegova spretnost pred golom mu je prinesla tudi mesto v nemški reprezentanci, za katero je debitiral 2001. Vrhunec kariere je dosegel na SP 2014 v Braziliji, ko je z Nemčijo postal svetovni prvak, postal pa je tudi najboljši strelec v zgodovini prvenstev. Nagrado bo Klose prejel na slovesnosti ob žrebu skupinskega dela lige prvakov za letošnjo sezono, ki bo v četrtek v Monaku.

Preberite še:

Komentarji: