Čeferin potrdil, da je Rubiales suspendiran z vseh funkcij

Aleksander Čeferin je dejal, da mu je žal, da so dejanja predsednika španske zveze Luisa Rubialesa zasenčila slavje reprezentance na ženskem SP.
Fotografija: Luis Rubiales praktično nima več zaveznikov, a se še vedno oklepa predsedniške funkcije. Foto Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Luis Rubiales praktično nima več zaveznikov, a se še vedno oklepa predsedniške funkcije. Foto Franck Fife/AFP

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za francoski časnik L'Equipe obelodanil svoj pogled na afero, ki jo je zakuhal predsednik španske zveze Luis Rubiales s poljubom na usta španske reprezentantke Jennifer Hermoso po zmagi v finalu svetovnega prvenstva. Kot je dejal Čeferin, je bilo dejanje neprimerno.

"Sem odvetnik in eden od podpredsednikov Mednarodne nogometne zveze Fife. Njegov primer je v rokah disciplinske komisije Fife. Vsak moj komentar bi se lahko slišal kot pritisk," je uvodoma dejal Čeferin.

"Moram reči le to, da me žalosti, da je to zasenčilo zmago španske reprezentance. Morali bomo spremeniti stvari. Danes sem imel sestanek s podpredsednico Uefe Lauro McAllister, da bi našli poti do sprememb našega obnašanja. Več moramo narediti," je poudaril Čeferin.

Dodal je, da kar je storil Rubiales, je bilo neprimerno. "To vsi vemo. Upam, da on ve, da je bilo to neprimerno. Za zdaj pa je to dovolj, ker bodo o vsem odločili neodvisni disciplinski organi," je zaključil Čeferin in potrdil, da je Rubiales suspendiran z vseh svojih nogometnih funkcij. Že pred dnevi ga je suspendirala Fifa.

Odnesel ga ni niti plaz kritik

Rubiales je pred dobrim tednom po zmagi Španije v finalu svetovnega prvenstva v Sydneyju nad Anglijo z 1:0 zagrabil Hermoso z obema rokama za glavo in jo poljubil na usta. Le malo za tem je sam priznal, da nogometašici to ni bilo všeč in vsul se je val obtožb na njegov račun, vrstile so se zahteve po njegovem odstopu.

Javnost je že v petek pričakovala njegov odstop, a je to zavrnil. S tem je izzval neposreden komentar Hermoso. "Bila sem ranjena. Počutila sem se kot žrtev impulzivnega, seksističnega in neprimernega dejanja, v katerega nisem privolila. Po domače povedano, brez spoštovanja," je 33-letnica zapisala na socialnih omrežjih.

Ta je dodala, da je sporno dejanje po finalu SP le eden od dogodkov na dolgem spisku neprimernega obnašanja predsednika, ki so jih nogometašice v preteklih letih obsodile. Tik pred tem so španske nogometašice, po novem svetovne prvakinje, napovedale, da ne bodo več igrale za izbrano vrsto, dokler se bo Rubiales oklepal predsedniške funkcije.

Zgodba sicer dobiva skoraj filmske razsežnosti, Rubialesova mama se je namreč zaklenila v enega od samostanov in napovedala, da bo gladovno stavkala, dokler se medijski pregon njenega sina ne konča. 

Preberite še:

Komentarji: