Čeferin zaupa Zavrlu, zato nima pomislekov

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije naj bi potrdil vnovičen mandat generalnemu sekretarju.

Objavljeno
04. februar 2014 19.01
BRDO PRI KRANJU17.12. 2012 prednovoletno sreccanje v organizaciji NZS. Aleksander CCeferin in Aless Zavrl. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Aleš Zavrl naj bi tudi v naslednjih štirih letih poveljeval operativnemu delu Nogometne zveze Slovenije (NZS), potem ko naj bi mu na današnji 20. seji izvršnega odbora podelili drugi štiriletni mandat generalnega sekretarja NZS. Generalni sekretar je – po obstoječi organizacijsko-kadrovski ureditvi UEFA – dejanski vodja posameznih nogometnih zvez, ima veliko moč in odgovornost.

Člani izvršnega odbora se bodo sestali v tradicionalni bazi Katančeve reprezentance na Brdu, med 14 točkami dnevnega reda pa je gotovo najbolj zanimiva 12. točka z delovnim naslovom »Imenovanje generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2014-2018«. Po virih blizu vrha Nogometne zveze naj bi se na razpis za generalnega sekretarja prijavil le Aleš Zavrl, ki je bil na ta položaj izvoljen leta 2010, ko je že v volilni kampanji premagal predhodnika Daneta Jošta.

Generalni sekretar ima de facto in de iure eno najvplivnejših funkcij tako v mednarodnih nogometnih inštitucijah (FIFA, UEFA) kot v krovni slovenski zvezi. »Predsednik NZS je častna in nepoklicna funkcija, generalni sekretar zveze pa je njen dejanski 'direktor',« je priznal tudi prvi mož NZS Aleksander Čeferin, ki je večkrat javno izrazil zadovoljstvo nad dosedanjim delom Aleša Zavrla in posledično slednjemu povsem zaupa.

Tudi statut NZS razkriva pomen položaja generalnega sekretarja zveze – 5. alinea 32. člena, denimo, navaja njegovo delovno področje: »Generalni sekretar organizira in vodi delo strokovne službe NZS, skrbi za delovanje organov in komisij NZS, skrbi za finančno poslovanje NZS, skrbi za pripravo letnih finančnih poročil, zastopa NZS, organizira zasedanja skupščine, seje IO NZS in odbora za nujne zadeve in jim prisostvuje, skrbi za izvršitev odločitev skupščine, IO NZS in odbora za nujne zadeve ter opravlja druge naloge, ki izhajajo iz tega statuta in sklepov organov NZS.

Dela ne bo zmanjkalo

Novi/stari generalni sekretar bo imel pred seboj še veliko nedokončanih projektov in dolgoletnih ciljev, kot so gradnja sodobnega vadbenega kompleksa na Brdu pri Kranju, gradnja novega domicila zveze in večja prepoznavnost nogometnih lig. Le z žrebom kvalifikacijskih skupin za EP 2016 v Franciji bo manj dela, saj razporeda tekem nič več ne bosta določala pogajalska moč in kapital.