Cesar: Logično, da največ kritik leti na Katanca

Pogovor s kapetanom: Branilec Chieva o položaju Slovenije, gostovanju v Angliji, Waynu Rooneyju in Kevinu Kamplu.

Objavljeno
06. september 2017 00.31
SLO., LJ., NOGOMET, SLOVENIJA-SLOVAŠKA, 8.10.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Boštjan Cesar ima v nogah 98 tekem za slovensko reprezentanco, že oktobra bi lahko ujel magično in rekordno stotico. Gotovo je pravšnji sogovornik po porazu v Trnavi in zmagi z Litvo, po katerih Slovenija ohranja teoretične možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji. O tem je govoril v »mešani coni« v kleti stožiškega štadiona.

Boštjan, si predstavljate scenarij, po katerem bi si pripisali jubilejni 100. nastop z zmago nad Škotsko in prebojem v dodatne kvalifikacije za Rusijo 2018? Prej bi morali resda opraviti tudi z Anglijo, tedaj brez vašega znanca Wayna Rooneyja ...

Uf, če bi se to uresničilo, bi bil ne le srečen, presrečen! Poplačani bi bili za silno trnovo pot v tem ciklusu. Rooneyja res ni več zraven, toda posebnega motiva za igro z njim ne bi imel. Pozabil sem že na njegov grob štart, morda ima slabo vest on, kdo ve. Jaz sem profesionalec, tudi pozneje, ko smo igrali z Anglijo, nisem gojil do njega nobene zamere. Vem pa, da je odličen nogometaš in bi ga lahko Anglija še kako pogrešala.

Vam je po zmagi z Litvo odleglo?

Po Trnavi ni bilo lahko, saj smo se zavedali, kako slabo smo igrali s Slovaki. Toda že v slačilnici smo stopili skupaj, se pogovorili in tri dni pozneje pokazali pravi obraz.

Kaj ste se dogovorili?

Nismo začeli paničariti, po sestanku je vsak najprej razmislil o svojem učinku in to je edino prav. Litva ne sodi ob bok Slovaške, toda kljub temu smo pokazali, da se lahko zberemo in se pokažemo v drugi luči. Navijači so lahko zadovoljni. Tako kot sem se jim v Trnavi opravičil za slabo igro, se jim zdaj zahvaljujem, da so prišli v velikem številu in nas podprli. Hvala!

Kako ste igralci spremljali kritike na račun selektorja?

Selektor je vodja in glava ekipe, logično, da nanj leti največ kritik. Toda mi vemo, da v nogometu izgubljamo in zmagujemo skupaj. Kritike? Včasih so preostre, včasih celo preblage. To jemljem kot sestavni del nogometa.

Komentar številnih Katančevih sprememb v začetni enajsterici?

V zadnjih dveh dneh smo živeli za pozitiven rezultat prav vsi: mi, ki smo pritekli na zelenico od prve minute tekme, in fantje, ki so ostali na klopi. Tudi novinci so potrdili, da lahko igrajo za reprezentanco na visoki ravni.

Kaj vam je Srečko Katanec povedal pred slovesom in vrnitvijo v vaše klube?

Po zmagi smo bili veseli vsi, tudi on, kar je pozitivno. Gotovo je selektor vesel, če pridemo na reprezentančni zbor v dobri klubski formi in ima zaradi tega lažje delo s selekcijo in uigravanjem. Zaželel nam je to, kar si želimo tudi sami, da pridemo oktobra na Brdo zdravi in še boljši kot septembra.

Selektor ni želel govoriti o Kevinu Kamplu, kaj menite vi?

Po zmagi z Litvo ne bi bilo primerno govoriti o nogometaših, ki jih tokrat ni bilo zraven, lahko pa povem kaj o teh, ki so igrali v Trnavi in Ljubljani. Kevin je seveda kakovosten nogometaš.

Vselej se govori tudi o fantih, ki v klubih ne dobivajo priložnosti, a kljub temu igrajo za reprezentanco. Kako gledate na problematiko?

Izkušeni igralci se lažje soočijo s tem izzivom – veš, da ni veliko tekem v reprezentanci, v enem ali dveh večerih pa je možno to prikriti. Mi starejši moramo pri tem pomagati mlajšim, saj gre za različne značajske osebnosti, ki se na igralski post različno odzivajo. Meni včasih celo ustreza, da ne igram tekme za klub pred odhodom na zbor … Da ne bo pomote: če si v ritmu, je lažje, saj ni enako redno igrati tekem ali le vaditi z ekipo in sedeti na klopi.

Tudi pred naslednjo tekmo v Londonu boste imeli na voljo le dva treninga, saj igrate v četrtek.

Ni lahko, nogometašem je namreč najhuje dva dni po tekmi, ko nastopi največja utrujenost. V ponedeljek bomo prišli na zbor po klubskih izzivih, šele v torek bomo vadili popolni, v sredo sledi generalka na Wembleyju ... Toda reprezentanca predstavlja najvišjo raven, moraš se hitro prilagoditi in že prej vedeti, kaj te čaka, da lahko čimprej preneseš na igrišče selektorjeve zamisli. Tako bo tudi oktobra.