Cesar: Prišli smo v najboljša leta za podvige

Kapetan nogometne reprezentance in branilec Chieva o Kanadi, Slovencih v Italiji, prihajajočih izzivih in euru 2016.

Objavljeno
18. november 2013 22.53
Slovenija, Kidricevo, 30.8.2011 - trening nogometne reprezentance foto:Tadej Regent/Delo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Kranj – Selektor bo rotiral igralce, preverjal uporabnost sistema igre z dvema napadalcema, posledično naj bi se danes znašli na klopi za rezerve številni nosilci slovenske igre. Ne pa tudi kapetan Boštjan Cesar, ki naj bi drevi obogatil svojo reprezentančno statistiko že s 73. nastopom v majici z državnim grbom.

Boštjan Cesar je Ljubljančan, ki je začetni del kariere preživel v Zagrebu, nato igral še v Franciji, Angliji in Italiji. V majici slovenske reprezentance je prepotoval skoraj ves svet, do konca športne poti bo zbirki velemest, ki jih je videl, dodal še kakšno destinacijo. Bolj kot metropolise si bo zapomnil prizorišče današnje tekme s Kanado. Pred devetimi leti je v Celju zabil svoj prvi gol za Slovenijo, ki je tedaj kot zadnja premagala Italijo na njeni poti do naslova svetovnega prvaka v Nemčiji.

V nogometu vladajo naključja in tudi tedaj, 9. oktobra 2004, je bilo tako: če se ne bi poškodoval Željko Mitraković, adut tedanjega selektorja Branka Oblaka, »Cesi« sploh ne bi igral. Tako pa je vstopil v igro v 72. minuti in deset minut pozneje matiral slovitega Gigija Buffona. To je bila njegova 7. tekma za Slovenijo od 72, danes naj bi igral še 73-ič. Na večni lestvici nastopov bi se še bolj približal vodilni trojici – Zahoviću (80), Čehu (74) in Aćimoviću (74).

»Naključja so vedno pogosta,« priznava Cesar, ki je v tem času zabil 6 golov, zadnjega junija v Reykjaviku. »Tudi na tekmi s Kanado se bo predstavilo veliko fantov, ki doslej niso dobili veliko priložnosti za igro in vselej lahko kdo zablesti. Resda tokrat manjka veliko ključnih igralcev te reprezentance, toda na Gorenjskem smo se zbrali drugi in vsi smo profesionalci, zato želimo zmagati na sleherni tekmi. Naredili bomo vse za to, da koledarsko leto končamo, kot se spodobi,« napoveduje branilec Chieva, eden od številnih, ki prihajajo iz serie A: »Italijani nas vse bolj spoštujejo. Vesel sem, da smo odprli trg tudi za druge fante iz Slovenije, ki šele prihajajo.«

V teh dneh misli kapetana zaseda le Slovenija. Fantje so opravili priprave v slogu najmočnejših – s poudarkom na izboljšanju svojih zamisli. »Trenirali smo dobro, pripravljeni smo za celjski večer. Dobro smo delali tudi na prejšnjih zborih, in četudi se nam na koncu v Bernu ni izšlo, smo postavili trdne temelje za nov kvalifikacijski ciklus,« je prepričan 31-letnik. Slovenci bodo namreč odločno krenili proti evropskemu prvenstvu, ki bo leta 2016 v Franciji. »Kanada je prva stopnica na tej poti, zato ni popuščanja. Pričakujem borbeno tekmo, zanimivo za navijače,« je dodal Cesar.

Kapetan je tudi razkril, kaj so fantje uigravali v Lescah in Kranju. »Osnovno igro. Gre za igro, ki nas je krasila na letošnjih tekmah. Hočemo nadaljevati v takšnem ritmu in slogu, še bolje se moramo čutiti na igrišču. Rezerv je še veliko, četudi bodo tokrat igrali nekateri drugi. Dejstvo je, da bodo po koncu 'operacije Kanada' na boljšem tisti, ki bodo uspešno prenesli na igrišče Katančeve zamisli,« je pojasnil Cesar, ki smo ga vprašali o (ne)realnih željah rojakov. Ti pričakujejo uvrstitev na euro 2016.

»Uf, za te ocene je prezgodaj, februarja bomo šele zvedeli za tekmece. Drži pa, da imamo izkušeno zasedbo, reprezentanco fantov, ki so prišli v najboljša leta za ustvarjanje rezultata, obogateno z nekaterimi mladimi igralci, ki so zelo kakovostni. Verjamem, da se lahko prebijemo do Francije.«