Cesar: Spregovoriti je treba na igrišču

Pred dnevi o enotnosti, včeraj o Slovaški. Ni ključen sistem igre, ključna odgovornost vseh.

Objavljeno
08. oktober 2016 02.17
Boštjan Cesar,Brdo Slovenija 29.08.2016 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Boštjan Cesar je kapetan reprezentance in njen najbolj izkušeni nogometaš. Nahaja se v zanj zgodovinskem tednu; še nikdar ni imel tako odgovorne naloge kot v zadnjih dneh. V ponedeljek je v neformalnem pogovoru z novinarji poskušal poenotiti Slovenijo, dan zatem je izbruhnila »afera Kampl«, včeraj je imel zato še težjo nalogo kot pred dnevi.

Kaj ste delali na zadnjih treningih, ki so bili zaprti za javnost?

Poskušali smo odpraviti napake, ki so nas stale dveh točk v Litvi, pilili smo uigranost v obeh smereh igre. V seštevku pričakujemo zahtevno tekmo in se veselimo izziva.

Kako dobro ste uigrani?

Ves teden smo se pripravljali osredotočeno, ob tem se na srečo nihče ni poškodoval in smo vsi nared za Slovaško. Od ponedeljka naprej smo se nenehno pripravljali tudi taktično, za konec smo odigrali tradicionalno tekmo med starejšimi in mlajšimi reprezentanti. Končala se je z remijem.

Kaj pričakujete od tekme s Slovaško, kaj od merjenja moči z Marekom Hamšikom?

Čeprav smo največ pozornosti namenili svoji igri, smo proučili tudi Slovake, si ogledali nekaj njihovih značilnosti z zadnjih tekem. Ne bo nam lahko, Hamšik je motor njihove ekipe. Slovaki tradicionalno prejemajo malo golov, saj igrajo zaprto. Hkrati so nevarni za tekmečeva vrata, saj imajo v zvezni vrsti in napadu več hitrih igralcev.

Kako torej nad Slovaško?

Nazadnje v Litvi smo dokazali, da lahko pridemo do vrat tudi s hitro igro kratkih podaj. Moramo poskušati igrati po tleh, čeprav se zavedamo, da nas čaka boj za vsak meter igrišča. Morda bo bližje zmagi ekipa, ki si bo v tem boju izborila več tako imenovanih drugih oziroma odbitih žog. Prek teh žog je lažje ustvariti pritisk na tekmečevi polovici igrišča.

Kako deluje slovenska igra brez Kevina Kampla?

Kevin je pomemben člen te ekipe in odličen nogometaš. Toda igrali bodo lahko le fantje, ki so na Brdu. Ni pošteno do drugih, da govorimo le o Kevinu, ki ga tokrat ni tu. Vse smo že povedali. Spregovoriti je treba na igrišču.

Kako samozavestni ste reprezentanti pred dvojčkom tekem?

Vemo, kaj zmoremo in kaj nas čaka, vemo tudi, da so kvalifikacije še dolge in da bomo igrali šele drugo od najmanj desetih tekem. Vsako minuto dajemo vse od sebe na slehernem treningu, tako je tudi na tekmi. Morda kdo od nas še nima v nogah prave kilometrine, morda se razlikujemo značajsko, morda kdo ne igra 300-odstotno agresivno, ko je treba. Toda od prvega dne živimo za prihajajoči tekmi in verjamemo, da nam lahko uspe.

Bržčas boste igrali v postavitvi 4-4-2 v rombu, o čemer se veliko govori. Je to formula za uspeh?

Res smo že veliko tekem igrali na tak način, a to vendarle ni ključno. Ključno je, da prav vsi na igrišču poznamo svoje obveznosti in da igramo zbrano in zavzeto od prve do 95. minute tekme. Saj lahko v pičli sekundi spremenimo sistem igre, če bi bilo treba.

S Slovaki imate dobre izkušnje – v štirih tekmah še niste izgubili.

Ta statistika nam ne bo prinesla zmage ... Gre za novo zgodbo, za novi Slovenijo in Slovaško. Upam le, da bomo podaljšali niz.