Čile na prvo, a sladko zmagoslavje čakal 99 let

V finalu prvenstva Južne Amerike mrk Lionela Messija in Argentine, zmaga Čila.

Objavljeno
05. julij 2015 18.10
SOCCER-COPA/M26
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Santiago – Čile je v devetih nebesih, Argentina z Lionelom Messijem v glavni vlogi ostaja brez ene same lovorike. Finalni dvoboj 44. prvenstva Južne Amerike so odločili streli z bele točke. Novi zmagovalec na seznamu prvakov najstarejšega reprezentančnega tekmovanja na svetu pa je Čile.

Breme odločilnega strelca pred 46.000 navijači na nacionalnem štadionu je v svoje roke vzel Alexis Sanchez. Napadalec Arsenala je suvereno izvedel šampionski strel in Čile je loterijo enajstmetrovk dobil s 4:1. Po 120 minutah je bil izid 0:0. »Že lani v Braziliji smo se pogovarjali, da bomo letos osvojili Copo,« je povedal Sanchez.

Ko je žoga stresla mrežo, je Čile izbruhnil. Za nekaj časa je postal država z najsrečnejšimi prebivalci na planetu. Nogometaši na čelu s selektorjem, Argentincem Jorgejem Sampaolijem, so postali božanstva.

»To je res imeniten dosežek sijajnega rodu, ki si je zaslužil zmago,« je dejal Sampaoli in izzval rojake z oceno, da bi si zmago zaslužili v rednem delu tekme. »Sanje so postale resničnost, res smo trpeli za to zmagoslavje,« je dodal Juventusov borec Arturo Vidal, na prvenstvu drugi najboljši strelec Čila s tremi goli. Prvi in najboljši na turnirju je bil Eduardo Vargas s štirimi goli, kolikor jih je dosegel tudi Paulo Guerrero. Perujec je že drugič zapored na vrhu lestvice strelcev na prvenstvu Južne Amerike.

Med junaki je bil seveda tudi izvrstni vratar Claudio Bravo, strel zveznega igralca Everja Banege je ubranil, drugega zgrešenega je prispeval napadalec Gonzalo Higuain, znova veliki osmoljenec finalne tekme. Žogo je ustrelil prek vrat in zapolnil svoj seznam strelskih spodrsljajev v finalih.

»Trije finali, trije porazi ... Ne znam pojasniti tega niza,« se je še tretjič po letih 2004 in 2007 v vlogi poraženca finalne tekme na Copa America znašel 31-letni Javier Mascherano. »Preprosto nimamo kančka sreče, ki bi ga potrebovali v finalih. Je to karma? Ne vem,« se je še vprašal Barcelonin veteran.

Argentinski selektor Gerardo Martino je izgubil taktični dvoboj s Sampaolijem, a je ostal neomajen. »Poraz ne bo spremenil moje analize. V 120 minutah športne in izenačene tekme bi morali zmagati,« je ugotavljal še eden, ki bo, dokler Argentina ne bo česa osvojila, imel sloves poraženca.

Messi še ni Maradona

Čile je bil v vseh statističnih kazalcih močnejši tekmec: 57:43 odstotkov v posesti žoge, 18:8 v strelih. Na celotnem turnirju je pokazal izjemno voljo, Sampaoli je našel način, kako z agresivnimi in motiviranimi nogometaši, med katerimi nihče ni višji od 182 cm, povsem onemogočiti Lionela Messija in druge. Messi na prvenstvu sploh ni dosegel gola. Angel di Maria je po lanskem fijasku na SP, kjer zaradi poškodbe ni dočakal finalne tekme, znova fizično pregorel: po 27. minutah je zaradi poškodbe zapustil tekmo. Štirikratna »zlata žoga« še ni ob boku Peleja in predvsem slavnega rojaka Diega Maradone. Messi je Argentino do turnirske zmage pripeljal le v mlajših selekcijah, v članski konkurenci Argentina na lovoriko čaka že od leta 1993, ko je bila zadnjič južnoameriška prvakinja.

»Ne glede na izid, poraz ali zmago, svet ne bo spremenil mnenja o Messiju,« je tolažbo za najboljšega na svetu našel Sampaoli, Messijev reprezentančni kolega Ezequiel Lavezzi je dejal, da bo Messi prej ali slej z Argentino osvojil eno od najpomembnejših lovorik. »Prepričan sem, da ne bo šel v pokoj brez velike zmage!«

Čile je ena od štirih reprezentanc, ki so igrale na vseh prvenstvih Južne Amerike od leta 1916. Do prvega zmagoslavja je nanizal kar 173 tekem, štirikrat je izgubil v finalih (1955, 1956, 1979, 1987).