Cityjevi milijoni še brez pričakovanih obresti

Nogometna liga prvakov: Juventus s Paulom Pogbajem in Gianluigijem Buffonom v glavnih vlogah le ujel formo.

Objavljeno
17. september 2015 01.52
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Dan po klavrni noči v ligi prvakov ni bilo prijetno biti privrženec klubov iz Manchestra. Kdo je potegnil krajšo, City na domačem štadionu Al Itihad proti Juventusu ali United v gosteh na Phillipsovem proti PSV? Še najtežji udarec je prejela premier league: niti debelo največji vložki ji očitno ne zadostujejo, da bi zavladala na najprestižnejšem terenu.

Manchester City z več kot 200 milijoni evrov naložb v novince je pred začetkom LP sodil v krog favoritov za končno zmagoslavje. A silni vložek se v Evropi še ne obrestuje. Po prvih 90 minutah se navijači znova sprašujejo, če imajo ustreznega trenerja. Čilenec Manuel Pellegrini je resda človek z uglajenim slogom, toda tekme se zmagujejo na igrišču, in ne v javnem nastopanju z umirjenimi govori ter treznimi mislimi.

»Mislim, da si nismo zaslužili poraza. Igrali smo bolje kot Juventus in imeli priložnosti. Tekmec je bil močan, toda nadzirali smo tekmo,« se ni prav nič čutil poraženca Čilenec, ki je izgubil tudi taktični dvoboj z italijanskim kolegom Massimilianom Allegrijem. Juventus je znal stopnjevati igro in jo prilagajati dogodkom na igrišču, City ni bil avtoritativni gostitelj, ne lačen plenilec.

»Lahko rečem samo to, dobro opravljeno delo, fantje. Ni lahko zmagati tukaj,« je dejal Allegri, ki se nadeja, da so po odhodih najvidnejših igralcev minulih sezon Carlosa Teveza, Andree Pirla in Artura Vidala belo-črni dobili zagon za boljše nadaljevanje sezone tudi v serie A.

Pellegrinija so ob njegovih napakah na cedilu pustili igralci. Raheem Sterling je v edinem dvoboju iz oči v oči z Gianluigijem Buffonom pokazal, da še ni na ravni vrednosti prestopa – 67 milijonov evrov. Kako bi bilo z zdravim najboljšim strelcem Sergiom Agüerom, se lahko le ugiba. Tudi Argentinec doslej ni kdo ve kako blestel v ligi prvakov.

»Mislim, da Raheem ni krivec. Nismo imeli večjih težav, nogomet je pač takšen, da so dnevi, ko zadevaš, in dnevi, ko ne. Ni razlogov za paniko. Na voljo je še 15 točk,« je skušal pomirjati Pellegrini, ki nejevernih Tomažev ni prepričal z menjavo kapatana Vincenta Kompanyja, češ da je imel težave z mišico.

Ob strelcih Mariu Mandžukiću in Alvaru Morati, taktično dovršeni igri in sreči ob pravem trenutku je imel Juventus tudi dva »nadstandardna« posameznika. Buffon je pri 37 letih po Allegrijevem mnenju »najboljši vratar na svetu doslej«. Komaj 22-letni Paul Pogba pa je potrdil, da ni po naključju vreden več kot 100 milijonov evrov. Ni čudno, da je Buffon odločitev kluba, da ne sprejme Cityjevih milijonov za Pogbaja, označil za zmago nogometa. Francoski dragulj je zasenčil veterana iz Slonokoščene obale Yayo Toureja, ki je vendarle mož, od katerega je odvisna Cityjeva dnevna forma.

Da bo preboj v osmino finala iz skupine D vse prej kot lahka naloga, je nakazala še Sevilla s prepričljivo zmago nad Borussio Mönchengladbach.