Clasico večji izziv za Real

Špansko prvenstvo: danes (18.00) veliki derbi med Barcelono in Real Madridom. Prvič s Katalonci Luis Suarez.

Objavljeno
25. oktober 2014 10.40
SOCCER-SPAIN-CLASICO-SUAREZ
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Sodobni nogomet, podprt z globalnim televizijskim lobijem, nenehno ponuja privlačne tekme vse večji armadi gledalcev, le malokateri derbi na svetu pa se lahko po odmevnosti meri s španskim clasicom. Tudi današnji (18) dvoboj Reala in Barcelone v Madridu bo ponudil parado največjih nogometnih zvezd.

Drevišnji spektakel bo vendarle pomembnejši za Real Madrid, ki ta čas na lestvici primere division zaostaja štiri točke za »blaugrano«, v hrbet pa gleda tudi prerojeni Sevilli. Upoštevaje prevlado obeh gigantov v zadnjih španskih sezonah – izjema je zadnja, ko sta oba izgubila bitko z Atleticom – bi Real le stežka nadoknadil morebiten zaostanek sedmih točk za večnim tekmecem iz Katalonije. Pogled na lestvico sredi oktobra resda ne more biti v ospredju. Večino bitk za prvaka odločajo tekme z »majhnimi« klubi, tudi drevi bo šlo predvsem za spektakularno igro. Tako vsaj upajo navijači, ki so najbolj prišli na svoj račun v sezoni 2011/12, ko sta se športno-politična rivala merila kar šestkrat.

Na igrišču seveda ne bo šlo za politiko, prav tako ne za polemiko o tem, katero moštvo je na trgu vredno več – v vsakem primeru bo šlo za derbi najmanj milijardo evrov vrednih zasedb.

Zahtevnejši ljubitelji nogometa bodo raje z zanimanjem pričakovali odgovore na številna vprašanja. Naj izpostavimo le nekatera najbolj zanimiva. Kdo bo dobil največjo individualno bitko zadnjega desetletja med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem? Kako se bo razpletel premierni hrvaški dvoboj na clasicu med Luko Modrićem in Ivanom Rakitićem? Bo razigrani Realov napadalec Karim Benzema dobil boj s povratnikom v nogometno družino Luisom Suarezom? In, ne nazadnje, kdo bo dobil dvoboj med vratnicama: veteran Iker Casillas, ki v zadnjih letih ne brani zanesljivo kot nekoč, ali Barçina okrepitev Claudio Bravo, ki je mundialsko formo prenesel tudi v Katalonijo? Barcelona v osmih kolih španskega DP še ni prejela gola (22:0), četudi drži, da se še ni soočila s tako napadalno zasedbo, kot jo premore Real (30:9).

»Barcelona je s prihodom trenerja Luisa Enriqueja gotovo zadela v polno. Moštvo igra opazno motivirano in lačno uspehov,« je ocenil Realov trener Carlo Ancelotti, ki nocoj ne bo mogel računati na poškodovanega valižanskega šprinterja Garetha Bala. »Carlito« se bo lotil Barçinega trojčka vezistov Rakitić-Busquets-Iniesta s parom Kroos-Modrić, pri čemer bosta morala sodelovati pri kroženju žoge tudi Isco in James Rodriguez. Bomo videli, kdo premore težjo »artilerijo«: Real z navezo Benzema-Ronaldo ali Barcelona s skupino velemojstrov Suarez-Messi-Neymar. Gre za nogometna imena par excellence, nekakšno jamstvo za vrhunski nogometni večer.

Zadnji clasico, 16. aprila v finalu španskega pokala, je pripadel Realu (1:2; Bartra; Di Maria, Bale), obe prvenstveni preizkušnji pa je v minuli sezoni dobila Barcelona (2:1, 4:3), zadnjo je 23. marca s »hattrickom« odločil Messi, ki bo tudi drevi posebej motiviran. Argentinec le za gol (251:250) zaostaja za strelskim rekordom Telma Zarre, ki je v majici Bilbaa blestel med letoma 1940 in 1955.