Črnigoj leto dni starejši in še boljši

1. SNL: koprski nogometni up Domen Črnigoj napreduje z velikimi koraki.

Objavljeno
14. april 2014 21.01
Posodobljeno
15. april 2014 12.00
Luka Koper : Olimpija. Na sliki Domen Černigoj(20). Koper, 08,12, 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Slovenska nogometna liga je liga mladih, nemara celo premladih. V to kategorijo, še bolj pa v skupino velikih upov se je že minulo sezono uvrstil Domen Črnigoj. Škofjot je bil še zelenec v 1. SNL, zdaj igra in deluje kot izkušeni mož.

Prvi gol v 1. SNL je Domen zabil resda šele v svoji 45. tekmi po dobrih 3000 minutah, toda najmlajši član Luke Koper je že lep čas eden od najdragocenejših nogometnih biserov. »Dolgo je trajalo, ampak je bilo vredno čakati na ta čudovit dan. To je bila nagrada za trud in delo. Zaslužil sem si gol,« si je polaskal osemnajstletnik, ki je v soboto odločil težko bitko z Zavrčem in Koprčanom priigral tri točke za utrditev vloge najbližjih zasledovalca Mariborčanov.

Domen je preživel preskok iz mlajših kategorij v člansko. S kančkom ironije bi lahko zapisali, da je imel srečo in ni bil žrtev trenerskih zmot. Njegov potencial je bil očiten.

»Kaj vem, morda so mi pri uveljavitvi pomagali tudi novinarji, ki so izvajali pritisk, ko so me prepoznali kot nadarjenega igralca. In talent pomaga, kajne. Če se pošalim, z menoj ni bilo 'zafrkancije', v klubu so me morali resno jemati. K sreči so me vzgajali tako, kot je treba. Trener Vanoli ima občutek, klub me podpira ...,« je malo za šalo, malo pa zares opisal nogometno odraščanje na prvoligaškem in reprezentančnem bojišču. Na domačem odšteva dneve.

»Vedno pride trenutek, ko moraš presoditi, kdaj je napočil trenutek za odhod. In zdaj je, dovolj sem zrel, da se preizkusim v močnejšem klubu, kjer bi lahko še bolj napredoval. Ali že imam klub? Ne, vem le, da je zanimanje veliko. Vse poti, kot kaže, vodijo v Italijo. Vem, kaj želim in to mi zadostuje. Ne vidim načina, da bi me lahko ustavili pri odhodu. V klubu vedo, da so moje ambicije povezane z napredovanjem in igranjem v zahtevnejši lig,« je odločno pojasnil svoj cilj, pri čemer je zatrdil, da je z nogama trdno na tleh in da bo do konca sezone garal do zadnje kaplje znoja.

»Po tem sem znan, da se borim, da dajem vse od sebe, da igram v napadu in v obrambi. Ne smem si privoščiti napake iz začetka sezone, ko sem bil v zraku, ker sem verjel, da sem z eno nogo že v Vidmu pri Udineseju. Zaradi tega v prvem delu sezone nisem bil pri stvari,« je dodal eden od največjih slovenskih upov, pred katerim je bržčas svetla prihodnost.

V dobrem letu dni, odkar je postavni, 188 cm visoki Domen postal standardni član prve enajsterice, se ni veliko spremenilo. Oče, nekdanji rokometaš, je še vedno največji navijač in kritik hkrati. »Tak bo ostal, tudi če bom prestopil k Realu. Njegova kritika me še bolj spodbuja in motivira. Tako mora biti, mar ne,« si želi, da bi v očetu še naprej imel strogega kritika.

Koprčani jutri gostujejo v Velenju. Rudar jim diha za ovratnik. »Goran Galešić in Miroslav Čovilo bosta spet z nami. Močnejši smo, a po drugi strani smo bili proti Zavrču brez njiju še bolj tekmovalni in nabrušeni,« je dejal v tej sezoni eden od ključnih mož v koprskem moštvu.