Čudež v 93. minuti za prvo ligo

2. SNL: na štadionu Matija Gubca v Krškem se je zbralo rekordnih 1500 gledalcev.

Objavljeno
01. junij 2015 10.28
Boštjan Blažinčič predsednik nogometnega kluba Krško 30.5.2015 Krško Slovenija
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško – V 89. minuti zadnjega kola druge lige, ko sta se Krško in Aluminij udarila za naslov, so ob izidu 0:0 rezervni igralci iz Kidričevega na klopi že imeli priložnostne majice, namenjene proslavitvi vrnitve v prvo ligo. A z golom Davida Bučarja v 93. minuti se je med elito prvič v 93-letni zgodovini kluba uvrstilo Krško.

»Sploh se ne zavedamo, kaj nam je uspelo,« se je pred poldrugim letom nepredstavljivega dosežka veselil 36-letni Slaviša Dvorančič, letos prvi strelec Krčanov, ki je pred 13 leti ravno tako kot najbolj učinkovit v zelenem dresu proslavil uvrstitev Krškega v drugo ligo. Od takrat je za Krčane legendarni Dvora za štiri prvoligaše zabil 41 golov: »Ko sem se vrnil v Krško, smo bili predzadnji. V našem razmišljanju je bila druga liga naš plafon. Cilj je bil obstati in razvijati igralce v pravo smer, da bi kot Robert Berić prestopili v boljšo ekipo.«

Podobna zgodba se je v Posavju odvijala v sezoni 2013/14. Vse do zimskega prestopnega roka, ko se je v domačo občino iz Ljubljane vrnil Dvorančičev vrstnik Tomaž Petrovič. Po 13 sezonah trenerskega dela – bil je vodja mladinske šole Brava, vodil je člane Interblocka – je potreboval premor. A ta ni bil dolg.

Petrovič je v pol leta kandidata za izpad prelevil v stabilnega drugoligaša. Novo sezono je 27. junija – pred tem so Krčani priprave začenjali šele v juliju – začel s ciljem uvrstitve v zlato sredino. »A sam vedno želim narediti največ, kar je mogoče,« je skromen Petrovič.

»Je najboljši strokovnjak ob Slaviši Stojanoviću, ki me je treniral,« je realnejši Dejan Urbanč, osem sezon vezist Celja, letos najpomembnejši igralec matičnega Krškega: »Tomaž je bolj emotiven. Živi za nogomet, ves čas trdo dela.«

Delo, ki je bilo v letu in pol opravljeno na igrišču, dobi dodatno težo ob podatku, da je deset igralcev sobotne prve postave igralo za mlajše selekcije Krškega. Okoli 1500 navijačev je to prepoznalo in v soboto potrojilo rekorden obisk drugoligaških tekem v letošnji sezoni.

»Fantom kapo dol. Ne vem, koliko klubov v svetu pride v najvišji rang tekmovanja z več kot 90 odstotki domačih igralcev. Morda bi jih lahko prešteli na prste ene roke,« ocenjuje Petrovič: »Moramo pa biti realni, ta ekipa potrebuje okrepitve in je na dolgi rok nekonkurenčna. Prehod iz prve lige v drugo je v Sloveniji morda najzahtevnejši v Evropi. V vsaki nogometno bolj razviti državi je namreč profesionalna tudi druga liga. Pri nas imamo osem, devet profesionalnih ekip, deseti član prve lige se išče iz leta v leto.«

Ob odličnem glavnem igrišču so Krčani zaradi slabega pomožnega terena z naravno travo prisiljeni vso zimo trenirati na umetni zelenici. V moštvu ni profesionalnih nogometašev (večina drugoligaških igralcev na mesec ne prejme več kot 300 evrov), strokovni štab je šibek, priprave so razkošje.

Proračun krške članske ekipe znaša 200.000 evrov. Pred predajo poslov novi predsednik Boštjan Blažinčič, direktor Tilie za Posavje, ocenjuje, da ima klub za kakšnih 50.000 evrov starih dolgov in da bi za prvoligaško sezono morali zbrati približno 300.000 evrov. Petrovič se nagiba k 350 tisočakom, izpadli prvoligaši zadnjih let naj bi delovali s 400 tisočaki.

»V občini nogomet trenira 400 otrok, družinam ponujamo alternativo posedanju za računalniki. Če bosta gospodarstvo in politika imela še več posluha, naši največji podporniki so Kostak, Gen energija in občina, mislim, da tega denarja ne bo težko zbrati,« pred številnimi sestanki v naslednjih dneh razmišlja Blažinčič, ki pri stikih s klubi iz bližnjega Zagreba računa na pomoč družinskega prijatelja Roberta Prosinečkega: »A jedro ekipe ob štirih ali petih pravih okrepitvah mora ostati domače. Zgodbe Zavrča in Radomelj nas ne zanimajo.«

Delo z mladimi se je v NK Krško korenito spremenilo pred desetletjem z začetkom izvajanja nogometnih krožkov za učence prvih treh razredov osnovnih šol. V 14 šolah letos vadi 260 Nogobikcev, v 12 selekcijah v klubu 220 nogometašev. Fantje, rojeni leta 1999, so dvakratni državni prvaki, Luka Kerin odhaja v Inter, Luka Guček je kapetan reprezentance.