Dan po Špancih v boj še najboljša slovenska kluba

Nogomet: nocoj (20.15) v Novi Gorici derbi za prvi naslov v sezoni. »Parma« še ni ogrozila strategije Štajercev.

Objavljeno
13. avgust 2014 01.18
Morales Tavares in Gigli Abel,Nova Gorica Slovenija 09.11.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Nova Gorica – Nocoj ob 20.15 se bo začel boj za prvo lovoriko v slovenski nogometni sezoni 2014/15. Državni prvak Maribor in pokalna zmagovalka Gorica se bosta pomerila v tekmi za superpokal, vloga favorita pa pripada Štajercem, četudi bodo Goričani igrali v svojem športnem parku.

Kdor podrobno spremlja slovenski nogomet, gotovo ve, da se bosta nocoj pomerila najuspešnejša kluba v zgodovini samostojne Slovenije. V tekmi med NK Maribor in ND Gorico bo šlo namreč za derbi klubov, ki sta od leta 1991 največkrat zmagala (442:356 za vijoličaste), osvojila največ točk v SNL (1445:1222) in v državnem prvenstvu zabila največ golov (1467:1245). Goričani so resda nanizali eno tekmo več (797:796), toliko kot Celjani, saj Mariborčane še čaka prvi sezonski derbi z Olimpijo ...

Zgodovina resda še nikdar ni določala zmagovalca v nogometu. Če bi ga, bi bili spet v prednosti Štajerci, ki so osvojili več naslovov prvaka (12:4) in večkrat zmagali tako v pokalu (8:3) kot superpokalu (3:1). No, zadnji »pravi« derbi so resda dobili Goričani, ki so 21. maja dobili finalno tekmo slovenskega pokala v Kopru. Odtlej se je marsikaj spremenilo, mesto vrtnic so zapustili dvakratni strelec na Bonifiki Francesco Finocchio, a tudi številni še večji aduti trenerja Luigija Apollonija (Coda, Lapadula, Cordaz, ...). Sloviti Italijan je še konec maja računal, da bo Parmina podružnica v Novi Gorici avgusta krenila v odločen spopad s Štajerci za naslov slovenskega prvaka in marsikomu pod Kavlarijo je postalo ob podobnih napovedih neprijetno, saj bi to kaj lahko primoralo Štajerce v spremembo strategije zamenjave sezon »pomlad-jesen«, ki si jo zaenkrat še lahko privoščijo.

Toda znane licenčno-finančne težave Parminega lastnika in tradicionalni »Ferragosto« so jo zagodli tudi Goričanom, ki so krenili v novo prvenstveno sezono s štirimi zaporednimi porazi, nazadnje so izgubili v soboto zvečer prav v mariborskem Ljudskem vrtu. Apolloni je v zadnjih tednih le dobil na voljo nekaj okrepitev, že v soboto pod Kalvarijo je bila Gorica blizu presenečenja in osvojitvi kakšne točke, predvsem v prvem polčasu pa je igrala enakovredno moštvu, ki uspešno predstavlja slovenski nogomet v Evropi.

»Drži, sezone nismo začeli, kot smo načrtovali, toda prav drevišnja tekma z Mariborom predstavlja imenitno priložnost za zasuk v naši zgodbi. Vem, da nas čaka velik izziv, ki ga predstavlja zelo močan tekmec, toda pripravljeni smo dobro, trener pa bo poskušal Mariborčane presenetiti tudi z drugačno taktiko,« je napovedal goriški adut Amedej Vetrih, eden od devetih slovenskih nogometašev, ki so v soboto igrali v Mariboru (ob vratarju Simčiču še Jogan, Žigon, Kavčič, Majcen, Arčon, Nagode in Širok), kar je bilo v minulem obdobju šampionskih ambicij skoraj nepredstavljivo.

Bomo videli, kako se bodo Goričani spoprijeli z Mariborčani, ki ne izpustijo nobene priložnosti za ozaljšanje klubske vitrine. »V naši filozofiji so le zmage in osvajanje lovorik, tokrat ne bo nič drugače,« je potrdil Marcos Tavares, ki je proti Goričanom običajno kar učinkovit. Približno 24 ur po festivalu vrhunskega španskega nogometa v Cardiffu, nad katerim je navdušen tudi športni direktor vijoličastih Zlatko Zahović, se bosta torej predstavila še najboljša kluba v Sloveniji. Ne le v Wales, Štajerci bodo v prihajajočih dneh gotovo še bolj pogledovali proti Škotski, zato bo zanimivo videti, kako bo dvoboj s Celticom vplival na taktično-kadrovske zamisli Anteja Šimundže pred nocojšnjim derbijem z Novogoričani.